Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

25. 07. 2019. 08:42   >>  08:41

KAKO IH POBIJEDITI

Deset štetnih posljedica mršavljenja

Postoje brojni benefiti po vas ukoliko ste bili gojazni i sada ste smršali. Imate više energije, bolje izgledate u odjeći, smanjili ste rizik od razvoja dijabetesa, depresije, spavajuće apnee, impotencije, bola u leđima, kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika kancera.

Ali, gubitak velikog broja kilograma može da ima i neke čudne posljedice.

Iako su benefiti brojniji od štetnih posljedica, one ipak mogu da uspore ili smanje vaš napredak i da vas obeshrabre na vašem putu do zdravijeg tijela.

Ovo su samo neke od posljedica koje trebate da imate u vidu ukoliko planirate da se podvrgnete nekoj rigoroznoj dijeti.

Depresija

Iako bi trebalo da se osjećate smjelije i veselije sa svakim izgubljenim kilogramom, to se ne dešava. Osobe koje su izgubile pet odsto svoje težine imale su u 78 odsto slučajeva problem sa depresijom. To se dešava zbog prevelikih očekivanja od dijete koja se ne ostvaruju brzinom kojom bi htjeli, a može da se riješi tako što ćete više spavati i uz pomoć zdrave hrane kojom ćete držati apetit pod kontrolom.

Opuštena koža

Nažalost, topljenje masnih naslaga ne ide ruku pod ruku sa zatezanjem kože. Ukoliko izgubite dosta kilograma može da se desi da vam koža postane mlohava i da izgubi tonus. Koža se rasteže ne bi li se prilagodila masi koju dobijate, a kada masti nestanu njoj treba vremena da se vrati. U ekstremnim slučajevima savjetuje se plastična operacija, ali u većini slučajeva je dovoljno da vježbate i nabacite mišićnu masu.

Raskid

Ukoliko se sa partnerom dogovorite da zajedno radite na tome da bolje izgledate to može da poveća vaš uspjeh. Ali, ako ste u tome sami onda vaša veza može da pati. Često se dešava da kada jedan od partnera promijeni svoj izgled dolazi do raskida. Potrudite se da sebi i partneru objasnite zašto želite da smršate i uključite partnera u vaše planove.

Bol u stomaku

Veliki broj ljudi koji brzo izgubi veliki broj kilograma razvije u organizmu kamenje, bilo u bešici ili u želucu. Ukoliko izbacite masti iz vaše ishrane, vaša mokraća će biti koncentrovanija i stvaraće kamenje koji izaziva bol. Obavezno uključite masti u vaše obroke kako bi vam organi funkcionisali kako treba.

Fantomska žudnja

Skroz je normalno da imate žudnju za nekim namirnicama. Kako biste se sa time izborili, odlučite se da konzumirate hranu koja će učiniti da se duže vrijeme osjećate siti. Neka vaš izbor budu vlakna, proteini i zdrave masti.

Gubitak mišića

Kada mršavite tako što izbacite određene namirnice iz ishrane, dvije trećine težine koju izgubite su masti, a jedna trećina su mišići. Ne samo da će to dovesti do toga da vam koža izgleda opušteno, već gubite mišiće koji su vam saveznici u sagorijevanju kalorija. Održavajte nivo unosa proteina i vodite računa da se on ne smanji drastično.

Ogromna glad

Glad može da bude veća i zbog toga što unosite malo kalorija, ali je uglavnom razlog taj što se vaš metabolizam nije navikao na novi režim ishrane. Učlanite se u neku teretanu, hodajte, planinarite ili plivajte. Tako ćete uspjeti da se riješite velike i konstantne gladi.

Stagniranje

Izgubili ste pet kilograma kao od šale, pa onda još pet skoro podjednako lako, a onda nikako da smršate još 300 grama. Period stagnacije je znak da nešto morate da promijenite. Bilo da je to način ishrane koji je usporio dalji gubitak kilograma, ili režim vježbanja - promijenite nešto i vidjećete ponovni napredak.

Džangrizavost

Izgubili ste nekoliko kilograma, što je super, ali nemojte da se istresate na vaše prijatelje, partnera ili djecu. Za to je kriv nedostatak ugljenih hidrata u vašoj ishrani, piše Menshealth. Nedostatak može da dovede mozak u takvo stanje da zaboravite kako da budete ljubazni prema ljudima oko vas. Postepeno i u malim količinama uvodite ugljene hidrate u ishranu, ali vodite računa da ne upadnete u zamku.

Iznenadna želja da se skinete i pokažete tijelo

Izgledate dobro, ponosni ste na sebe i vaše rezultate i sada želite da svi to vide. Skroz razumijemo i podržavamo, ali ako se nalazite na nekom mjestu gdje to nije prikladno držite vaše tijelo pokrivenim. Plaža je idealno mjesto da pokažete čime raspolažete i koliko ste truda uložili u to da izgledate sjajno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније