Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

19. 08. 2019. 15:07 >> 15:07

U VELIKOJ BRITANIJI

Testiranja vakcine protiv hlamidije ohrabrujuća

Vakcina protiv polno prenosive bolesti izavane hlamidijom trahomatis prošla je prva sigurnosna testiranja i prvi rezultati su ohrabrujući.

Riječ je o prvoj vakcini ovog tipa testiranoj na ljudima, kazali su britanski naučnici.

Stručnjaci kažu da je vakcina vjerovatno najbolji način u borbi protiv ove bolesti koja, recimo u Velikoj Britaniji na godišnjem nivou čini gotovo polovinu svih dijagnostifikovanih polnih infekcija, piše BBC.

Potrebno je sprovesti još dodatnih testiranja i istraživanja da bi se pokazalo u kolikoj je mjeri vakcina djelotvorna i kolika doza je potrebna, piše časopis "The Lancet Infectious Diseases".

Za to će biti potrebno nekoliko godina pa je u međuvremenu najbolji način da se izbjegne zaraza hlamidijom korištenjem kondoma.

Stručnjaci vjeruju da će vakcinacija biti rješenje na duže staze. U prvim testiranjima na grupi od 35 žena naučnici sa londonskog "Imperial Collegea" koristili su dvije različite formule vakcine.

Obje su se pokazale sigurnim, ali jedna je bila bolja. Sada se planira iduća faza testiranja.

"Rezultati istraživanja su ohrabrujući i upućuju na to da je vakcina sigurna, te da stvara imunoreakciju koja bi potencijalno mogla zaštititi organizam od hlamidije", rekao je profesor Robin Šatok.

"Naš sljedeći korak su dodatna testiranja, ali dok ne budu završena nećemo biti u potpunosti sigurni djeluje li ova vakcina kao zaštita od infekcije. Nadamo se da ćemo za godinu ili dvije ući u novu fazu testiranja. Ako se ona pokažu uspješnima, za pet godina bismo mogli razviti gotovu vakcinu", kazao je Šatok.

Kazao je i da bi se ova vrsta vakcine mogla davati zajedno s onim protiv HPV-a.

Hlamidijska infekcija najraširenija je i po ljudsku plodnost najpogubnija polno prenosiva bolest. Naziva se i "tihom epidemijom", jer djeluje "podmuklo i tiho", najčešće bez uočljivih simptoma, a postaje vidljiva tek pošto se razviju ozbiljne posljedice.

Chlamydia trachomatis (hlamidija trahomatis) osim genitalne infekcije može uzrokovati i bolest oka koja je glavni uzrok sljepoće u svijetu, te polno prenosivu bolest lymphogranuloma venereum, proširenu u tropskim i suptropskim zemljama.

Ako se ne liječi antibioticima, hlamidija može izazvati ozbiljne komplikacije i rezultirati teškim medicinskim, psihosocijalnim i ekonomskim posljedicama na žene, muškarce, dojenčad i sistav zdravstvene zaštite.

Posljedice kod žena mogu biti vanmaternična trudnoća, spontani pobačaji ili neplodnost.

Ako se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, hlamidijska infekcija postaje perzistentna i hronična.

Uprkos skriningu i učinkovitom liječenju antibioticima hlamidijska infekcija najčešća je bakterijska polno prenosiva bolest u razvijenom svijetu, proširena kod adolescenata i mladih ljudi do 25 godina.

Polno aktivnim i osobama mlađim od 25 godina savjetuje se da se svake godine testiraju na hlamidiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније