Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

05. 09. 2019. 10:12 >> 13:57
1

STUDIJA

Dva gazirana pića dnevno, rizik od rane smrti

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400 hiljada odraslih osoba u Evropi utvrdilo je da je rizik rane smrti povećan kod ljudi koji su konzumirali dvije ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili vještačkim zaslađivačima dnevno, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

 

"Naši rezultati za zaslađena gazirana pića pružaju dodatne argumente za ograničavanje njihove konzumacije i zamjene drugim zdravijim pićima, po mogućnosti vodom. Što se tiče vještački zaslađenih gaziranih pića moramo bolje proučiti mehanizme koji se skrivaju iza te veze i istraživanja poput naših, nadajmo se, podstaknuće te napore", rekao je autor studije Nejl Marfi i dodao da možda sama gazirana pića nijesu u korijenu problema.

Kao primjer naveo je kako konzumiranje velikih količina gaziranih pića može biti znak uopšteno nezdrave prehrane.

Ispitanici su popunjavali upitnike o svojoj prehrani, stilu života, obrazovanju, pušenju, konzumaciji alkohola i fizičkoj aktivnosti. Iz ispitivanja su isključene osobe koje su oboljele od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa.

U istraživanju je učestvovalo tačno 451.743 osoba prosječne životne dobi od 51 godine. Tokom 16 godišnjeg istraživanja umrlo je 41.693 ispitanika.

Kad su naučnici proučili njihove podatke, uzeli u obzir faktore koji bi mogli povećati rizik od prijevremene smrti, poput indeksa tjelesne mase i pušenja utvrdili su da su ispitanici koji su konzumirali dvije ili više čaša zaslađenih gaziranih napitaka dnevno imali 17 posto veće izglede od rane smrti u poređenju s onima koji su konzumirali manje od jedne čaše tih gaziranih pića mjesečno.

Oni koji su konzumirali dvije ili više čaša šećerom zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su osam posto veće izglede od ranije smrti s onima koji su pili manje od čaše mjesečno, a oni koji su konzumirali dvije ili više čaša vještački zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su 26 posto veće šanse ranije umrijeti u odnosu na one koji su konzumirali manje od čaše vještački zaslađenih gaziranih napitaka mjesečno.

"Oni koji su pili mnogo gaziranih pića imali su viši indeks tjelesne mase i imali su veći izgled da su pušači. Statistički smo uzeli u obzir u našim analizama Indeks tjelesne mase, pušenje i druge rizike smrtnosti koji su mogli uticati na naše rezultate no veza je ostala. No ne možemo isključiti mogućnost da su ti faktori uticali na naša otkrića stoga ne možemo tvrditi da su otkrivene veze uzročno-posljedične", kazao je Marfi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније