Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 09. 2019. 23:37   >>  23:34

NOVA STUDIJA

Gojazni tinejdžeri u velikom riziku od srčanog udara

Tinejdžeri koji se bore s prekomjernom tjelesnom težinom vjerovatno će imati srčani udar u odrasloj životnoj dobi, pokazala je nova studija.

 

Istraživači su analizirali podatke skoro 1,7 miliona muškaraca u Švedskoj rođenih između 1950. i 1987. koji su prošli opsežna fizička ispitivanja kada su s 18 godina počeli obaveznu vojnu službu. Praćeni su do 46. godine, a neki i do 64. godine.

Za to vrijeme, u ovoj grupi prijavljeno je više od 22.000 srčanih udara (sa smrtnim ishodom ili bez njega) koji su se dogodili u prosječnoj dobi od 50 godina. Viši indeks tjelesne mase (BMI) u dobi od 18 godina bio je povezan s povećanim rizikom od srčanog udara prije 65. godine, čak i nakon što su se istraživači prilagodili drugim faktorima.

BMI je procjena tjelesne masti na osnovu visine i težine. Osobe koje imaju BMI 30 ili više smatraju se gojaznim. Povećan rizik od srčanog udara počeo je na BMI 20, što se smatra normalnim, a onda je postepeno rastao.

Muškarci koji su u uzrastu od 18 godina bili teško gojazni (BMI 35 ili više) imali su više nego utrostručen rizik od srčanog udara kasnije u životu, pokazala je studija predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog društva kardiologa u Parizu.

"Pokazujemo da je BMI kod mladih izuzetno važan pokazatelj rizika od kardiovaskularnih oboljenja koji postoji tokom života. Naše istraživanje podržava pomno praćenje BMI-a tokom puberteta i sprečavanje gojaznosti zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću", rekla je autorka studije Maria Aberg, predavačica na Univerzitetu u Gothenburgu u Švedskoj.

Napomenula je da se ovi nalazi nastavljaju na prethodna istraživanja koja su povezivala BMI adolescenata sa zatajenjem srca u odrasloj dobi, piše Health24.

"Kako prevalenca prekomjerne težine i gojaznosti kod mlađih odraslih osoba i dalje eskalira, možda ćemo se u budućnosti susretati s ​​većim stopama srčanih i moždanih udara. Roditelji, škole i kreatori politike treba hitno da djeluju kako bi se zaustavila 'epidemija' gojaznosti kod djece i mladih", rekla je Aberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније