Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

18. 02. 2013. 14:04 >> 14:00

ISTRAŽIVANJE

Vještačka oplodnja ne povećava rizik od raka

Vještačka oplodnja "in vitro" (IVF) ne povećava rizik od raka dojke i ginekoloških kancera, utvrdila studija obavljena u američkom Nacionalnom institutu za rak.

 

Kod IVF-a se nekad koriste medikamenti za stimulisanje ovulacije ili se prave otvori u jajnicima da bi se izvukle jajne ćelije, zbog čega su stručnjaci strahovali da žena podvrgnute tom tretmanu mogu da se nađu pod povećanim rizikom od raka.

Čak je i zaključak nekih ranijih studija bio da IVF primijenjen u mlađim godinama povećava rizik od raka dojke ili jajnika.

Tim sa pomenutog instituta, kojim je rukovodila Luiz Brinton, proučio je slučajeve 67.608 Amerikanki koje su bile podvrgnute vještačkoj oplodnji in vitro između 1994. i 2001. i 19.795 njihovih zemljakinja, koje su aplicirale za IVF, ali ipak nijesu prošle taj tretman.

U obje grupe rak je do sredine 2011. dijagnoziran kod 1.509 žena, pri čemu nije uočena razlika u riziku od pojave raka između onih koje su prošle IVF i onih koje nijesu.

Samo je konstatovana nešto veća učestalost raka jajnika kod žena koje su više puta bile podvrgunte IVF-u, ali razlika u odnosu na kontrolnu grupu je bila tako mala da se može okarakterisati kao slučajna.

Do sličnih zaključaka je nešto ranije došao i tim švedskih stručnjaka sa Instituta Tornblad pri Univerzitetu u Lundu.

Vođa ovog tima Bengt Kalen napominje kako ne treba zaboraviti ni to da su primarni problem žena koje ne mogu da začnu disfunkcionalni jajnici, koji bi u krajnjem slučaju mogli da budu krivi za eventualni povećan rizik od raka tih organa, potpuno nezavisno od tretmana vještačke oplodnje. (B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније