Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

21. 01. 2020. 08:52   >>  08:51 2

HLADE SE

Prosječna temperatura tijela nije 37 stepeni

Svi znaju da je prosječna tjelesna temperatura 37 stepeni Celzijusa, ali i to se promijenilo. Ispostavilo se da se ljudska tijela hlade još od 1860-tih.

Ljekari koji su proučavali tjelesnu temperaturu decenijama su znali da je 37 stepeni Celzijusa previsoka temperatura, kaže Džuli Parsonet sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji.

"Ali oni su oduvijek smatrali da je to bila samo greška u mjerenju u prošlosti, a ne zato što je temperatura zapravo pala", kaže ona.

Da bi otkrili šta se zaista dogodilo, Parsonet i njen tim kombinovali su tri skupa podataka. Prvi je obuhvatio 23.710 veterana iz Američkog građanskog rata, čije su temperature izmjerene između 1860. i 1940.

"Dugo mi je trebalo da nađem bazu podataka iz 19. vijeka koja je sadržala informacije o temperaturama", kaže Parsonet.

Ostali skupovi podataka obuhvatali su 1971. do 1975. i 2007. do 2017. Tim je ukupno analizirao 677.423 mjerenja temperature.

U prosjeku, tjelesna temperatura padala je za 0,03 stepena Celzijusa po deceniji.

Muškarci rođeni početkom 19. vijeka imali su tjelesne temperature za 0,59 stepeni Celzijusa više od muškaraca danas. Podaci za žene ne idu daleko unazad, ali njihova tjelesna temperatura je pala za 0,32 stepena Celzijusa od 1890-tih.

To znači da je prosječna tjelesna temperatura danas oko 36,6 stepeni Celzijusa, a ne 37 stepeni Celzijusa, kako se smatralo.

Parsonet nudi dva dokaza da je pad stvaran, a ne samo rezultat da su stariji termometri bili nepouzdani.

Prvo, trend hlađenja je vidljiv u modernijim skupovima podataka, u kojima su korišćeni termometri bili vjerovatno pouzdaniji.

"Pad koji smo vidjeli od 1860-tih do 1960-tih vidjeli smo i od 1960-tih do danas. Mislim da nema mnogo razlike u termometrima koji su se koristili onda i ovih koji se koriste danas", kaže Parsonet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније