Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92, objavila B.B. ]

12. 06. 2020. 22:43   >>  22:42

TIM STRUČNJAKA TVRDI

Polio vakcina može da pomogne u zaštiti od koronavirusa

Dok se svijet utrkuje u proizvodnji efikasne vakcine protiv Kovid-19, neki stručnjaci skreću pažnju na polio vakcinu kao način da se obezbijedi privremena zaštita od koronavirusa.

Postoji mnogo dokaza da postojeće inokulacije poput polio vakcina štite djecu od širokog spektra infekcija i vrijedi ih isprobati protiv novog koronavirusa, objavio je tim stručnjaka u časopisu "Science".

Oralna polio vakcina je sigurna, jeftina, laka za davanje i široko dostupna, sa preko milijardu doza proizvedenih i koristi se godišnje u više od 140 zemalja, tvrdi tim koji uključuje čovjeka koji je otkrio HIV i stručnjaka za vakcinu iz Uprava za hranu i ljekove.

Oralna polio vakcina koristi oslabljenu verziju virusa polio, prenosi CNN. Stručnjaci za vakcinu su rekli da žive vakcine proizvode snažan i dugotrajan imuni odgovor. Oni su sporiji za proizvodnju od savremenih vakcina koje koriste samo dio genetskog materijala od virusa, a američke i evropske kompanije koje rade na koronavirusnim vakcinama fokusiraju se na brže načine.

Imalo bi smisla barem testirati da li pomaže protiv koronavirusa, rekli su Konstantin Čumakov iz FDA i dr Robert Galo sa Instituta za humanu virusologiju na Univerzitetu u Merilendu.

"Oralna polio vakcina proizvodi imunitet stada. Imunitet stada dostiže se kada većina date populacije – 70 do 90 odsto - postane imun na zaraznu bolest, bilo zato što su se zarazili i oporavili, ili vakcinacijom", napisali su oni.

OPV više nije licenciran ili dostupan u Sjedinjenim Državama, ali se i dalje koristi u nekim djelovima svijeta, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Djeca dozu vakcine dobijaju oralno.

Vakcine u razvoju širom svijeta su u različitim fazama testiranja. Dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da je uvjeren da će se jedan od kandidata za vakcinu pokazati sigurnim i efikasnim do prve četvrtine 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније