Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

30. 06. 2020. 08:27 >> 08:26

U SAD

Otkriven novi sindrom kod djece povezan sa koronom

Najmanje 285 djece u SAD imalo je ozbiljnu upalu povezanu sa korona virusom i dok se većina oporavlja, nije poznato da li će to ostaviti nekakva oštećenja, pokazuju dve nove studije.

 

Radovi, objavljeni danas u časopisu Nju Ingland Džurnal ov medisin (New England Journal of Medicine), pružaju najpotpuniji izvještaj o ovom stanju, poznatom kao multisistemski sindrom upale kod djece.

Smatra se neuobičajenim, a smrti su rijetke.

Oko 1.000 djece širom svijeta je imalo upalu uzrokovanu ovim sindromom uključujući slučajeve u Evropi, gdje su prvi put i uočeni.

Definicija slučaja uključuje trenutnu ili nedavnu zarazu korona virusom, groznicu, težu kliničku sliku koja zahtjeva hospitalizaciju, upalu potvrđenu putem krvi i poremećaj rada bar dva organa u organizmu uključujući srce, bubrege, pluća, kožu ili nervni sistem.

Česti su i digestivni simptomi, uključujući mučninu i proliv.

Neka djeca mogu imati simptome koji podsećaju na Kavasaki bolest, rijetko stanje kod djece koja može izazvati oticanje i probleme sa srcem.

Većina djece kod koje je otkriven sindrom imala je korona virus iako su prije toga bili potpuno zdravi.

Prosječni uzrast je osam godina, a još nije potvrđeno da li ovaj sindrom pogađa starije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније