Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix ]

18. 11. 2020. 07:33   >>  07:33

KOD DJECE

Liječenje antibioticima povezano s astmom

Za djecu mlađu od dvije godine koja dobijaju antibiotike veća je vjerovatnoća da će u kasnijoj dobi imati problema s alergijama, astmom i drugim stanjima, pokazalo je novo američko istraživanje.

Bebe i mališani koji su primili jednu dozu antibiotika vjerovatnije su imali astmu, ekcem, peludnu groznicu, alergije na hranu, celijakiju, probleme s težinom i gojaznošću i poremećajem hiperaktivnosti s deficitom pažnje kasnije u djetinjstvu, prema studiji obavljenoj u klinici Mayo Proceedings.

Višestruko liječenje antibioticima kod djece mlađe od dvije godine povezano je s više stanja, pokazalo je istraživanje, a bolesti su se razlikovale u odnosu djetetov pol, dob, vrste lijeka, doze i broj doza, piše CNN.

"Želimo naglasiti da ova studija pokazuje povezanost, a ne uzrok ovih stanja", rekao je autor studije Nathan LeBrasseur, istraživač u Centru za starenje klinike Mayo.

Kazao je kako ova otkrića nude priliku da se buduća istraživanja usmjere na utvrđivanje pouzdanijih i sigurnijih pristupa vremenu, doziranju i vrstama antibiotika za djecu u ovoj uzrasnoj grupi.

Istraživači su analizirali podatke više od 14.500 djece koja su dio Rochester Epidemiology Projecta, dugogodišnje studije koja analizira medicinsku evidenciju dobrovoljaca u Minesoti i Viskonsinu. Otprilike 70 posto djece u studiji primilo je barem jedan antibiotik, a većina je primala više antibiotika.

"Među djecom koja su dobila jedan ili dva antibiotika samo su djevojčice bile u znatno većem riziku od razvoja astme i celijakije", napisali su LeBrasseur i njegov tim.

Suprotno tome, primanje tri-četiri antibiotika bilo je povezano s većom učestalošću astme, atopijskog dermatitisa i prekomjerne težine kod oba pola, ADHD-a i celijakije kod djevojčica i gojaznosti kod dječaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније