Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix ]

19. 11. 2020. 07:10 >> 21:43

STUDIJA

Muškarci brže gube antitijela protiv koronavirusa

Nova studija sugeriše da bi nivo antitijela koronavirusa mogao brže padati kod muškaraca u odnosu na žene.

Istorijski gledano, medicinska istraživanja često su imala jedinstven pristup u kojem su obuhvatala i muškarce i žene uprkos sve većim dokazima da se polovi razlikuju u načinu na koji se bore protiv određene bolesti.

Utvrđeno je i to da postoji veća mogućnost da će se žene u većoj mjeri zaraziti koronavirusom, ali da su otpornije od muškaraca za koje se tvrdi da u najvećoj mjeri umiru usljed zaraze.

Studija koja još nije prošla recenziju, obuhvatala je gotovo šest mjeseci istraživanja u koje je bilo uključeno 308 članova osoblja u bolnicama Univerziteta u Strazburu u Francuskoj, a kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Većina tih pacijenata imala je blage simptome bolesti COVID-19.

Različita antitijela su mjerena uz pomoć tri vrste testa u dvije vrste istraživanja tokom perioda od 172 dana. Na prvom uzorkovanju krvi, muškarci stariji od 50 godina i oni s indeksom zdrave tjelesne težine imali su najveći nivo antitijela.

Na drugom uzorkovanju, nivoi antitijela (uključujući neutralne proteine čija je funkcija da spriječi virus da se zakači na ljudske ćelije), opali su više kod muškaraca nego kod žena, bez obzira na starost i težinu.

"Istraživanja su pokazala da muškarci imaju viši nivo antitijela od žena u akutnoj fazi, ali da uprkos tom boljem imunološkom odgovoru na početku zaraze, njihov nivo antitijela pada s vremenom i to mnogo brže, dok su, s druge strane, žene stabilnije zadržale taj nivo", kazala je Samira Fafi-Kremer, šefica virusologije u bolnicama Univerziteta u Strazburu i jedna od autorki studije.

Pad antitijela zavisi od njihovog nivoa na početku zaraze

Još jedan od autora studije Oliver Schwartz, kazao je da ovaj pad antitijela zavisi od toga koliki je njihov nivo postignut na početku zaraze.

"Dakle, ako imate više antitijela na početku, imaćete i brži njihov pad, ali to još moramo otkriti zbog čega", dodao je Schwartz.

Doktorica Sabra Klein s Univerziteta Johns Hopkins navela je da bi kreatori vakcina trebali da analiziraju ove podatke kako bi vremenom mogli uporediti muške i ženske reakcije na njih. Postoji mogućnost da bi pad antitijela kod muškaraca mogao biti jednako brz i nakon vakcinacije.

"Ako se antitijela kod muškaraca u većoj mjeri smanje u odnosu na one kod žena i poslije vakcinacije, postoji mogućnost da će muškarci trebati još jednu vakcinu za obnavljanje antitijela kako bi mogli zadržati imunitet", kazala je Klein.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније