Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix ]

04. 02. 2021. 08:35 >> 08:35

MIŠIĆI

Savjeti za oporavak nakon vježbanja kod kuće

Održavanje forme tokom pandemije koronavirusa nije lagan zadatak, a oni koji vježbaju od kuće trebalo bi da znaju i kako da se adekvatno oporave.

Ukoliko se prosječna osoba preforsira tokom treninga, vjerovatno će savjete za oporavak potražiti na internetu. Ovog puta su košarkaši britanskog tima London Lion otkrili nekoliko svojih tajni za ubrzavanje oporavka.

Roleri za mišiće mogu pomoći kod napetosti, a preporučuje se korišćenje rolera na bolnim mjestima dva puta dnevno. Roleri su jeftino i efikasno sredstvo za razbijanje čvorova i upaljenih tačaka u mišićima. Istraživanja su pokazala da rolanje razbija ožiljno tkivo i uklanja čvorove koji su često uzrok bolova u mišićima i zglobovima.

Zbog toga je potrebno provesti nekoliko minuta ujutro i naveče u korišćenju rolera na bolnim mjestima.

Košarkaši čvrsto vjeruju da im pomaže sok od trešnje jer povećava nivo melatonina, smanjuje upale, oštećenja mišića i povećava snagu tokom intenzivnih vježbi.

Svako ko radi na svojim mišićima razmišlja o količini proteina u ishrani, ali proteini prema tvrdnjama košarkaša pomažu i u oporavku mišića. Sporo probavljivi proteinski šejk prije spavanja produžava trajanja sinteze proteina u mišićima pa dolazi do rasta mišića dok spavate.

Takođe, proteinski šejk poboljšava kvalitet odmora i sna te osigurava energiju za sljedeći dan. Konzumiranje visokoproteinskog doručka nakon buđenja smanjuje potrebu za hranom tokom dana. Zbog toga se treba držati zdrave hrane poput nemasnog mesa, jaja, jogurta i ovsene kaše.

Iako je to uobičajen savjet, ipak je potrebno naglasiti važnost unosa vode. Tokom napornog vježbanja je potrebno piti vodu kako bi se organizam oslobodio toksina i kako bi se spriječila dehidracija. Dehidrirani mišići brzo postaju bolni tako da je dnevno potrebno popiti dva ili više litara vode.

Odmor je ključan za oporavak tijela i smanjuje rizik od povreda. Dobar san i odmor ne treba zanemariti, jer ako ste među onima kojima "treba samo pet sati sna", onda ne dajete svom tijelu dovoljno vremena da se oporavi.

U tom slučaju ćete biti skloniji povredama. Kvalitetan san je jedan od najboljih načina za ubrzanje oporavka mišića, tako da je potrebno spavati između sedam i osam sati tokom noći. To će vam pomoći da vidite prave rezultate vježbanja.

Takođe, led je dobar način da smanjite upale i odmorite mišiće nakon vježbanja. Led je dovoljno držati dvadesetak minuta na bolnom mjestu, a to će ubrzati oporavak i pripremiti mišiće za sljedeći trening.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније