Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

09. 06. 2021. 08:25   >>  08:26

SEZONA SUNČANJA

Pet savjeta kako brže do preplanulog tena

Tokom toplih ljetnih dana mnogi žele što prije da potamne. Na preplanulom tenu uglavnom se ne primijete nedostaci na koži poput oštećenja, mrlja, celulita itd.

Međutim, izlaganje suncu uvijek donosi rizik, od mogućih obolijevanja izazvanih prekomjernom sunčanju. UVA i UVB zrake doprinose preranom starenju kože i pojavi hiperpigmentacijskih mrlja, a mogu uzrokovati i melanome.

Zato se prije svakog sunčanja treba zaštititi adekvatnom kremom sa zaštitnim faktorom, a on zavisi od tipa kože – na primjer, ako imate izrazito svijetlu kožu, ne biste trebali na sunce između 11 i 16 sati i morate se zaštititi faktorom 50, no ako lako tamnite, a vaša koža naginje tamnijoj, maslinastom tonu, dovoljan će vam biti i faktor 30.

Ukoliko želite brže dostići preplanuli ten, uz ovih nekoliko trikova rezultati neće izostati:

1. Konzumirajte hranu bogatu likopenom

Tokom ljetnih dana kada se izlažete suncu konzumirajte hranu bogatu likopenom. Među hranom koja je bogata likopenom je paradaj, a s obzirom da je likopen topiv u mastima najboji efekt imaćete ako paradajz jedete sa maslinovim uljem. Likopen je antioksidans koji pomaže u smanjenju opekotina na koži do 40 odsto. Dobijanje zdrave doze likopena pomaže u sprječavanju opekotina koje vas sprječavaju da brže i više tamnite.

2. Koristite ulja s prirodnim zaštitnim faktorom

Tokom sunčanja pored krema sa zaštitinim faktorom, koristite i ulja. Ona ne bi trebala zamijeniti vašu uobičajenu kremu za sunčanje, određena ulja poput avokada, kokosa, maline i mrkve mogu se koristiti za dodatnu dozu hidratacije i SPF zaštite. Prije sunčanja i korištenja ulja, nemojte izostaviti ni kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.

3. Ne pretjerujte sa sunčanjem

Za bronzani ten ne biste se trebali predugo izlagati suncu jer tako možete dobiti samo kontraefekt. Drugim riječima, nemojte ostati na suncu duže nego što vaša koža može stvoriti melanin. Melanin je pigment odgovoran za tamnjenje, a svako ima graničnu tačku stvaranja melanina, što je obično dva do tri sata. Nakon ovog vremena, vaša koža neće potamniti toga ili sljedećeg dana.

4. Beta karoten

Želite da što brže potamnite, preporuke su da konzumirate hranu bogatu beta karotenom. Hrana kao što je mrkva, batat i kelj bogata je beta karotenom, koji vam pomaže preplanuti bez opekotina. Takođe, beta karoten smanjuje osjetljivost na sunčevo zračenje kod osoba s fotosenzibilnim bolestima.

5. Odabir vremena sunčanja

Odabir vremena kada ćete se na plaži sunčati vrlo je važan, zbog toga što je sunce najjače između podneva i 15 sati. Ukoliko se u to vrijeme izlažete suncu imajte na umu da će izlaganje u to vrijeme nanijeti najviše štete vašoj koži i to zbog jačine UVA i UVB zraka i vjerojatno povećati rizik od raka kože.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније