Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

26. 11. 2013. 14:45 >> 15:14

POSLUŠAJTE SAVJET

Evo kako da se ugrijete kad je minus!

S hladnijim danima, poželjno je da više povedete računa o zdravlju. Ipak, to je lakše reći nego učiniti, budući da nam ne idu „na ruku“ čest boravak u zatvorenim prostorijama s mnogo ljudi, niske temperature i stres. Uz ove savjete, naučićete kako da se brzo zagrijete i zaštitite vaše zdravlje.

 

Pijte čaj

Iako vam se čini da vam prija i topla kafa, kofein zapravo čini da više gubite telesnu temperaturu. Naime, on blokira receptore u krvnim sudovima i sprečava da se oni grče na hladnoći. Pošto ostaju prošireni, to znači da brže gubite temperaturu. 

Zato odaberite neki čaj ili kafu bez kofeina.

Ne pojačavajte grijanje

Kada iz zagrijanog stana pođete napolje, velika temperaturna razlika pokreće promjene u sićušnim krvnim sudovima zbog čega može doći do Rejnoovog sindroma, odnosno blokade cirkulacije u šakama i stopalima. 

Ovo stanje javlja se zbog grčenja mišića na hladnoći, zbog čega ekstremiteti postaju bolni. Zato se trudite da ne povećavate temperaturu u kući iznad 18-20 stepeni Celzijusa.

Jedite mnogo proteina

Varenje proteina čini da se tjelesna temperatura poveća, više nego što je to slučaj sa ugljenim hidratima i mastima. Tijelo mora više da radi kako bi ih varilo, pa nas to usput i grije.

Vježbe za stopala u krevetu

Nekoliko jednostavnih vježbi ispod pokrivača pomaže vam da se osjećate toplije kad izađete iz kreveta. Počnite tako što ćete podizati i spuštati nožne prste 20 puta, pre nego što blago zagrijete zglobove kružnim pokretima u deset ponavljanja. Zatim stisnite butine i opustite ih deset puta, a to uradite i sa mišićima zadnjice.

Ne zaboravite kreme

Ako patite od ekcema ili dermatitisa, treba da nanosite više krema kada je hladno. Upaljena koža gubi više temperature, jer zapaljenje vodi krv do njene površine. Međutim, možete blokirati ovaj refleks, tako što ćete koristiti mnogo kreme i ljekovitih preparata.

Ne stavljajte ruke u džepove

Kada je hladno, ljudi instinktivno stavljaju ruke u džepove. Međutim, mnogo je bolje pustiti ruke da vise sa strana. Zamahivanjem tokom hodanja, mišići će raditi bolje, podsticati cirkulaciju i stvarati tjelesnu toplotu.

Zagrijte cipele na radijatoru

Stopala je teže očuvati toplim, jer tijelo na hladnoći više krvi šalje vitalnim organima nego ekstremitetima. Naša stopala ponašaju se kao termos boca – ako su izložena hladnoći, biće hladna. Ako ih zagrijete, duže će biti topla. To znači da bi bilo dobro da prije obuvanja, obuću nekoliko minuta držite na radijatoru (nikako bez nadzora).

Utoplite stomak
Potkošulje su zimi obavezne, a poželjno je da obmotate i poseban pojas koji štiti stomak od hladnoće. Kada su udovi izloženiji hladnijim temperaturama od trupa, krvni sudovi u nogama i rukama se grče, a krv sprovodi ka stomaku. Ukoliko je dobro zagrijan, nećete gubiti tjelesnu temperaturu.

Ne nosite vunenu kapu

Oko 30 odsto tjelesne temperature gubimo preko glave. Zato, kada kupujete kapu, neka to bude ona sa štitnicima za uši. Vuna nije dovoljno topla, pa je bolje da odaberete krzno ili vještačke materijale koji će izolovati vašu glavu.

Osim toga, uvijek dišite na nos, jer ćete tako štedjeti energiju. Naime, nozdrve i sinusi filtriraju vazduh i griju ga prije nego što dođe do pluća. Kada dišete na usta, nema mehanizma koji vas grije i onda gubite temperaturu.

Ne spavajte cijeli dan

Umjesto da se prepustite hibernaciji, izađite s prijateljima i osjećaćete se bolje. Naučnici sa Univerziteta u Torontu otkrili su da osobe koje su stalno same imaju snažniji subjektivni osjećaj hladnoće, nego osobe koje se druže.

Sjećajte se lijepih stvari

Razmišljanje o prošlosti može vas zagrijati, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Sauthemptonu. Istraživači su pitali volontere da razmišljaju o srećnim uspomenama ili običnim trenucima iz prošlosti, a zatim pogode koliko je stepeni u prostoriji u kojoj se nalaze.

Oni koji su se sjećali lijepih trenutaka, imali su utisak da je soba toplija. Naučnici smatraju da prijatna sjećanja ljude asociraju na ugodnost, pa se tako i zima lakše podnosi.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније