Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ Klix.ba ]

30. 08. 2021. 19:10 >> 19:16
1

NOVO ISTRAŽIVANJE

Plivanje može pomoći djeci u učenju novih riječi

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Delaveru pokazalo je da plivanje može obogatiti dječiji vokabular.

Djeca u dobi od šest do 12 godina učila su nove riječi prije nego što su počela raditi jednu od tri aktivnosti: plivanje, obavljanje vježbi za cijelo tijelo ili popunjavanje bojanke. Djeca koja su plivala bila su 13 posto preciznija u rješavanjima testova vokabulara.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Speech Language and Hearing Research i jedno je od prvih koje se bavilo uticajem vježbanja na dječiji vokabular.

Autorica istraživanja Maddy Pruitt rekla je da rezultat pokazuje da motoričko kretanje pomaže u učenju novih riječi. Plivanje se pokazalo učinkovitijim od vježbi zato što djeca plivaju bez praćenja naročito velikog broja uputa. Vježbe su ipak zahtijevale bolju koncentraciju.

"Radosni smo zbog rezultata istraživanja zato što možemo značajno pomoći njegovateljima i pedagozima. Plivanje je jednostavna fizička aktivnost, a dokazali smo koliko dobar uticaj ima na učenje novih riječi", navela je koautorica Giovanna Morini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније