Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Klix [ I. P. ]

07. 10. 2021. 09:00 >> 09:01

STUDIJA

Depresija povećava rizik od demencije

Mlade osobe koje se osjećaju srećno mogu donekle biti zaštićene od demencije, ali se može dogoditi i obrnuto. Ukoliko kao mladi patite od depresije, šanse za razvoj demencije u starijoj dobi se povećavaju.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje pojave depresije među 15 hiljada učesnika starosti od 20 do 89 godina.

Utvrdili su da je u grupi od oko šest hiljada starijih osoba vjerovatnost kognitivnog oštećenja bila 73 odsto veća za one koji su imali simptome depresije u ranoj odrasloj dobi, a 43 odsto veća za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života.

"Nekoliko mehanizama objašnjava kako depresija može povećati rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog nervnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida. To dovodi do oštećenja hipokampusa, dijela mozga neophodnog za formiranje, organizovanje i čuvanje sjećanja", rekla je Willa Brenowitz, jedna od autorki istraživanja s Univerziteta u Kaliforniji.

Umjereni ili visoki simptomi depresije utvrđeni su kod 13 posto mladih osoba, 26 odsto ljudi srednjih godina i 34 odsto starijih učesnika, prenosi US News.

Procenat populacije koja se susretne s depresijom tokom života iznosi i do 20 posto, a zato je važno znati prepoznati njenu ulogu u procesu starenja, istakla je doktorica Kristine Yaffe.

Istraživanje je objavljeno prošle sedmice u Journal of Alzheimer's Disease.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније