Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

klix.ba

12. 11. 2021. 07:38   >>  07:39

NAUČNI FENOMEN

Zbog čega smo ljuti kad smo gladni?

Biti ljut i razdražljiv kad si gladan nije karakterna mana već naučni fenomen, piše magazin Healthy Food Guide. Razlozi ove pojave leže u nekim procesima koji se dešavaju u vašem tijelu kada mu je potrebna hrana i zavise od nivoa glukoze u krvi, kao i određenim genima.

Ugljikohidrati, proteini i masti u svemu što jedete razgrađuju se u jednostavne šećere, aminokiseline i slobodne masne kiseline. Ovi nutrijenti prelaze u vaš krvotok, odakle se distribuiraju u vaše organe i tkiva i koriste za energiju.

Kako vrijeme prolazi nakon vašeg posljednjeg obroka, količna ovih hranjivih stvari koja kruži u vašem krvotoku počinje opadati što vaš mozak shvata kao situaciju opasnu po život.

Jednostavne stvari poput koncentrisanja i smislenog razgovora mogu postati teške kada ste gladni, a još jedna stvar koja može postati teška je ponašanje u okviru društveno prihvatljivih normi, kao što je kontrolisanje ljutnje i razdražljivosti.

Uticaj hormona i gena

Kada nivo glukoze u krvi padne na određeni prag, vaš mozak dalje naredbe za nekoliko organa u vašem tijelu za sintezu i oslobađanje hormona koji povećavaju količinu glukoze u krvi, između ostalih adrenalina i kortizola.

Ova dva hormona su zapravo hormoni stresa koji se oslobađaju u vaš krvotok u svim vrstama stresnih situacija. Baš kao što biste lako vikali u ljutnji na nekoga kao odgovor na stres - poplava adrenalina koju dobijete može podstaći sličnu reakciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније