Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Klix [ I. P. ]

13. 11. 2021. 07:55 >> 07:56

IMAJU UTICAJA

Priče za laku noć poput terapije za djecu

Priče za laku noć mnogima su omiljena uspomena na djetinjstvo. Iako je današnjica zahvaćena velom tehnologije, ovaj ritual ne bi trebao pasti u zaborav, a naročito zato što on utiče na razvijanje mentalnog zdravlja kod djece.

Roditelji često uočavaju vrste neželjenog ponašanja kod svojih mališana, a kako bi to promijenili služe se raznim metodama.

Ipak, niko i ne sluti da pričanje priča pred spavanje može uticati na to da vaše dijete promijeni svoj pogled na svijet.

Kada im predstave junaka izmišljenog imena i sličnog ponašanja koje žele promijeniti, roditelji kroz priču mogu nagovijestiti promjene koje žele podstići kod djeteta.

"Spomenite djetetu junaka kojeg su roditelji mnogo voljeli. Ispričajte mu o dobrim djelima koja je činio, a onda mu ukažite i na to da je imao neko ponašanje ili greške koje se nijesu dopadale njegovim bližnjim. Možete spomenuti i da su oni bili zabrinuti ili tužni zbog njegovog ponašanja - onako kako je u stvarnosti. Zatim smislite kraj u kojem se događa čudo i junak mijenja svoje ponašanje. Neka to bude srećan kraj, gdje se svi raduju i žive u ljubavi".

Mnogi roditelji uspjeli su ovom metodom priča pomoći djeci da preusmjere svoje ponašanje.

Na taj način izbjegavate kažnjavanje i napetu atmosferu, a djetetova ličnost ostaće nenarušena, čak podržana.

Suviše mala, djeca ne mogu jasno vidjeti svoje greške ni ponašanje. Zato, da bi znala razlučiti dobro od lošeg, potrebno im je da u glavi stvore vlastite slike.

Ovaj ritual ne samo da utiče na ponašanje vašeg djeteta, nego i produbljuje vašu povezanost s njim, pomaže mu pri građenju vokabulara i ličnosti.

"Pričama pred spavanje pomažete mu da produbi maštu, ali ga učite i osnovnim ljudskim osjećanjima poput razumijevanja, saosjećanja ili empatije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније