Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ BBC ]

15. 11. 2021. 07:11 >> 07:13

KIJANJE, KAŠALJ...

Simptomi i virusi: Je li kovid ili obična prehlada?

Prehladu, grip i Kovid-19 uzrokuju različiti virusi, ali mogu imati slične simptome, zato je nekada teško odrediti šta je u pitanju. Većina ljudi koja se osjeća bolesno od korona virusa imaće barem jedan od ključnih simptoma: visoku temperaturu, novi - kontinuirani kašalj, gubitak ili promjena osjećaja mirisa ili ukusa.

Da li groznica znači da imate korona virus?

Imate visoku temperaturu - 37,8 stepeni Celzijusa ili više. Ovakva groznica može da se dobije i kada se tijelo bori protiv bilo koje infekcije - ne samo od korona virusa.

Za mjerenje je najbolje koristiti toplomjer. Ali ako ga nemate, provjerite da li ste vi ili osoba zbog koje ste zabrinuti vrući na dodir na grudima ili leđima.

Iako je povišena temperatura ključni simptom korona virusa, može da se dogodi i da imate grip ili drugu infekciju, piše BBC.

Visoka temperatura nije uobičajena za prehladu.

Šta je sa kašljem?

Kada imate prehladu ili grip, vjerovatno i kašljete, zajedno sa drugim simptomima.

Grip se obično javlja iznenada, a zaraženi će često, uz kašalj, osjetiti i bolove u mišićima, hladnoću, glavobolju, umor, upalu grla i curenje ili začepljen nos.

Simptomi su jači nego kada imate prehladu.

Prehlada se razvija postepeno i manje je teška, mada se i dalje osjećate loše. Zajedno sa kašljem, možete i kijati ili imati bolove u grlu i curiće vam nos. Groznica, bolovi u mišićima i glavobolje su rijetki.

Trebalo bi da se testirate na koronavirus ako se pojavi novi, kontinuirani kašalj.Kašalj kod korona virusa može da traje i duže od sat vremena ili ćete imati tri ili više napada kašlja za 24 sata. Ako često kašljete zbog hroničnih pulmoloških bolesti, kašalj usljed korona virusa može da bude još jači nego obično, navodi se u tekstu BBC-a.

Šta znače gubitak ili promjena čula mirisa ili ukusa?

Ovo su ključni simptomi korona virusa i znače da bi trebalo da se testirate.

Ipak, moguće je da ste samo prehlađeni, Ali, bitno je da utvrdite o čemu se radi.

Da li kijanje znači da imam korona virus?

Kijanje nije simptom korona virusa, a osim ako imate groznicu, kašalj ili gubitak mirisa i ukusa, nije vam potreban test.

Bitno je da zapamtite:

- Kapljice kijavice mogu da šire infekciju, pa koristite maramice koje ćete zatim baciti u kantu i oprati ruke.

- Koristite masku za lice kada fizičko distanciranje nije moguć.

- Pokušajte da se držite podalje od onih koji nijesu u vašem domaćinstvu

 Šta je sa curenjem iz nosa ili začepljenim nosem?

Curenje nosa nije razlog za testiranje na korona virus. Rezultati aplikacije za simptome korona virusa iz Velike Britanije, pokazuju da se djeca rjeđe javljaju sa respiratornim simptomima i da je veća vjerovatnoća da imaju groznicu, glavobolju, da osjećaju umor i osip na koži, navodi BBC.

Oni koji imaju korona virus imaju širok spektar simptoma, u rasponu od blagih do teških, mada neki uopšte neće ništa osjetiti, a i dalje mogu da šire zarazu.

Simptomi se mogu pojaviti do dvije nedjelje nakon izlaganja korona virusu, ali obično se javljaju oko petog dana.

Osjećaj da teško dišete može biti znak ozbiljnije infekcije korona virusom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније