Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M.Lj. [ Klix ]

20. 11. 2021. 07:54   >>  07:55

STUDIJA

Vježbanjem po hladnoći sagorijevate više kalorija

Vježbanje po hladnom vremenu može dovesti do sagorijevanja više kalorija, zbog dodatne energije potrebne da se zagrije tijelo, ali istovremeno postotak sagorenih masti je manji u odnosu na treninge na višim temperaturama, pokazuju istraživanja.

Studije sugeriraju da hladno vrijeme može povećati sagorijevanje kalorija tokom vježbanja jer je potrebna dodatna energija samo da bi se tijelo zagrijalo, pored one za izvođenje vježbi.

Kao primjer može se uzeti drhtanje koje predstavlja način na koji vaše tijelo koristi kretanje za stvaranje topline dok se prilagođava hladnom okruženju.

Studija koja je pratila planinare u Wyomingu pokazala je da su oni koji su pješačili na temperaturama između -9 i -5 stepeni Celzijusa sagorjeli oko 30 posto više kalorija od onih koji su vježbali kada je temperatura bila viša od 10 stepeni.

Međutim, dodatno sagorijevanje kalorija možda neće potrajati, budući da vježba sama po sebi stvara mnogo topline, što znači da nećete morati drhtati ili na neki drugi način ulagati više napora da se zagrijete.

Takođe, moguće je da ćete tokom vježbanja po hladnijem vremenu sagorjeti manje masti, pokazuju neka istraživanja.

Jedno malo istraživanje pokazalo je da su muškarci dok su vozili bicikl na temperaturama između 10 i 21 stepen Celzijusa sagorjeli više masti nego kada su izvodili istu vježbu na -4 stepena Celzijusa.

Hladnije vrijeme uzrokuje sužavanje ili smanjenje krvnih sudova, što ograničava koliko efikasno tijelo može razgraditi masnoće i transportirati nastale masne kiseline do mišića za energiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније