Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

09. 12. 2021. 09:36 >> 09:37

SAMO 12 MINUTA

Ovo su prednosti super-kratkih treninga

Dok su trčanje i dugotrajni treninzi u teretani sjajni iz niza razloga, superkratke HIIT (High-intensity interval training) sesije definitivno mogu igrati ulogu u tome da budete jači, spremniji i zdraviji nego ikad.

Prema studiji Opšte bolnice Masačusets možete poboljšati svoje zdravlje i kondiciju sa samo 12 minuta intenzivnog vježbanja.

Istraživači tvrde da to ima veze s korisnim promjenama u nivoima "metabolita" koji kruže tijelom tokom i nakon kratkog vježbanja visokog intenziteta, koji su, jednostavno rečeno, nusproizvodi vašeg metabolizma.

Kako bi istraživači to procijenili i ispitali, od 411 muškaraca i žena zatraženo je 12 minuta intenzivnog vježbanja, a njihovi metaboliti su mjereni prije i odmah nakon krvnog testa.

Iz uzoraka nakon treninga istraživački tim je otkrio "povoljne promjene u brojnim metabolitima za koje je ranije pokazano da su nivoi u mirovanju povezani s kardiometaboličkom bolešću".

Na primjer, nakon samo 12 minuta vježbanja visokog intenziteta, dovelo je do nevjerovatnih 29 posto pada nivoa glutamata, "ključnog metabolita povezanog sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i smanjenom dugovječnošću".

Nivo DMGV, metabolita povezanog s povećanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao je za isto tako impresivnih 18 posto.

Jasno je da kraći, ali intenzivni treninzi zaista mogu učiniti čuda za vaše zdravlje, a dosljedan trening na ovaj način ima potencijal da vas duže zadrži u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.

Postoji i mnogo više lokalizovanih prednosti. Na primjer, intenzivniji trening čini vaš srčani mišić efikasnijim, jer vam je kao rezultat "potrebno manje kiseonika za izvođenje iste vježbe". Ne samo da ovo ima pozitivan učinak na vaše cjelokupno zdravlje srca, već takođe znači da ćete moći napredovati brže nego što biste to učinili uz duže periode vježbanja niskog ili umjerenog intenziteta.

Mišići u cijelom tijelu takođe osjećaju efekte, a pojačavanje mitohondrija mišićnih stanica pomaže vam da brže izgradite mišiće, bolje radite i ostvarite najveće moguće zdravstvene koristi u najbržem mogućem vremenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније