Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

27. 02. 2013. 11:08 >> 11:03
1

ISTRAŽIVANJE

S borama ili bez - živimo duže

Tokom 8000 generacija ljudi, najveći pad smrtnosti zabilježen je u posljednje četiri generacije.

 

 

Naučnici su otkrili da su naši davni preci koji su bili primitivni lovci, imali iste šanse za smrt u 30-im godinama, kao što ima današnji savremeni čovjek u 72. godini života. 

Od 1840. godine, životni vijek novorođenčeta u razvijenim zapadnim zemljama porastao je za oko tri mjeseca i to svake godine. Zahvaljujući napretku medicine, ali i boljoj prehrani, životni vijek je sada duži od 80 godina u razvijenim zemljama.

Stručnjavi iz Maks Plank instituta instituta tvrde da su moderna zravstvena osiguranja i savremena medicina najzaslužniji za takvo produženje životnog vijeka, a svoje izjave temelje na sprovedenim istraživanjima. 

U posljednjem istraživanju naučnici su proučavali pripadnike australijskih i afričkih plemena koji žive slično našim precima. Uporedili su njihov životni stil s Japancima i zaključili kako pripadnici plemena u 30-ima imaju gotovo jednake šanse za umiranje kao Japanci u 70-im godinama života.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније