Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

12. 01. 2014. 23:43 >> 00:05

SAMO UMJERENO

Kafa ne izaziva dehidrataciju

Ne postoje dokazi koji bi povezali umjereno konzumiranje kafe i dehidraciju, sudeći po studiji objavljenoj u žurnalu PlosOne.

 

Globalna populacija konzumira 1.6 milijardi šoljica kafe i uvreženo je vjerovanje među ljudima da kafa dehidrira organizam. Međutim, umor, glavobolje i vrtoglavica mogu biti uzrok čak i blage dehidracije, ali su jako male šanse da je ona izazvana pijenjem kafe, tvrde istraživači.

Vođa istraživanja, Sofi Keler, sportski nutricionista, bila je posebno zainteresovana za efekte koje pijenje kafe može da prouzrokuje na svakodnevni nivo tečnosti u organizmu.

Ona je željela da sazna da li redovno uzimanje kafe može da prouzrokuje hroničnu dehidraciju – nešto što može da oslabi sportsko izvođenje i oporavljanje organizma.

Istraživači su ispitivali 50 muškaraca u dev faze, a rezultati su pokazali da nijesu postojale velike razlike u gubitku tečnosti između muškaraca koji su pili kafu i onih koji su pili vodu.

Oni čak idu korak dalje i tvrde da kafa ima slična svojstva hidriranja poput vode kada se umjereno konzumira.

Odavno je poznato da je kofein blagi diuretik, tako da je lako pomisliti da pića poput čaja i kafe, koja čine da uriniramo više, mogu da dovedu do dehidracije.

„Kofein je blag diuretik, a uglavnom ga konzumiramo kroz napitke kao što su kafa i čaj i oni pružaju dodatnu hidraciju organizma“, izjavio je Ijan Masgrejv sa Univerziteta Adelejd.

Brojne studije su do sada pokazale da tijelo posjeduje sposobnost da toleriše diuretičke efekte kofeina i ta tolerantnost može biti razvijena u jako kratkom vremenskom roku tako da osobe koje piju kafu ne idu češće do toaleta u poređenju sa osobama koje ne konzumiraju kofein.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније