Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

06. 03. 2013. 15:23   >>  15:17

NOVO

Test daha otkriva rak želuca

Tim naučnika iz Kine i Izraela dizajnirao jednostavan i brz test daha koji vrlo pouzdano otkriva ima li pacijent rak želuca i u kojoj je fazi razvoja.

 

Prema izviještaju predstavljenom u novom broju časopisa "Britiš žurnal of kanser" (British Journal of Cancer), test bi mogao izazvati pravu revoluciju u dijagnosticiranju raka, a isproban je na uzorku od 130 bolesnika koji su prijavili različite tegobe.

Rak želuca je po učestalosti i smrtnosti drugi zloćudni tumor u svijetu, od kojeg godišnje umre oko 650.000 oboljelih.

Uprkos liječenju, manje od petine oboljelih preživi više od pet godina nakon dijagnostikovanja. Trenutno se utvrđuje pomoću biopsije, odnosno endoskopije sondama i fleksibilnim kamerama koje se spuštaju do želuca kroz usta i jednjak.

Novi test u dahu traži hemikalije koje su karakteristične za pacijente koji imaju rak želuca.

Istraživanja su pokazala da rak oslobađa organske spojeve koji se mogu otkriti odgovarajućom medicinskom opremom pa čak i psima. Ova ideja nije nova u nauci. Stručnjaci već godinama rade na testovima daha koji bi otkrivali različite vrste tumora, među kojima i pluća.

Ali najnovija studija prof. Hosama Haika, s izraelskog  Instituta tehnologije i njegovih kolega pokazala je da je test daha odlična metoda za otkrivanje raka želuca.

U njegovoj studiji 37 pacijenata imalo je rak želuca, 32 ulkus želuca, a 61 neke druge želudačne tegobe. Test je otkrio oboljele sa 90-postotnom preciznošću i čak je utvrdio koji su u ranoj, a koji u kasnoj fazi razvoja.

Rano dijagnostikovanje raka želuca vrlo je važno za uspješno liječenje.

Samo jednom od pet pacijenata moguće je odstraniti tumor operacijom jer se najčešće otkriva prekasno, u previše uznapredovalom stanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније