Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

16. 04. 2014. 23:21 >> 23:20

RIJEDAK POREMEĆAJ

15 godina jela samo pomfrit

Dvadesetogodišnja Hana Litl 15 godina jela je samo pomfrit. Poremećaj od kojeg je Hana oboljela podrazumjeva strah od druge hrane osim jedne namirnice za koju se pacijent veže, a odbojnost prema drugoj hrani postane tolika, da osoba osjeća jaku mučninu, ako proba da jede nešto drugo. Da bi se izliječila, Hana je morala da se podvrgne hipnoterapiji.

Hana, djevojka iz Engleske, boluje od selektivnog poremećaja u ishrani i ima napade panike čak i pri pomisli da pojede nešto drugo osim pomfrita. Ona nikada nije mogla da jede sa svojim prijateljima i konstantno je bila u panici kada ode u restoran, jer je morala da provjeri da li imaju pomfrit u ponudi.

Tek kada je počela da ima nesvjestice zbog loše ishrane, Hana je znala da mora da preduzme nešto. Sada, poslije seansi hipnoterapije, ona je uspjela da se izbori sa svojim "demonima" i čak je pojela picu prvi put poslije 15 godina.

"Bolujem od ovog poremećaja od kad znam za sebe, a nikada zapravo nijesam bila sigurna zbog čega sam se plašila da probam nešto drugo od hrane. Mogla sam da pojedem parče tosta za doručak, ali za ručak i večeru uvijek je bio pomfrit. Sada mogu da jedem šta god hoću zahvaljujući terapiji, a najviše volim picu", rekla je Hana.

Hanina mama je pokušavala da je natjera da jede povrće i voće, ali bi se na kraju sve završilo na pomfritu i hljebu.  Hani je jedino mogla da pomogne hipnoterapija i kaže da konačno živi normalan život, osjeća se zdravije i ima više energije.


Selektivni poremećaj u ishrani je uzrokovan traumom koju smo nekada imali sa hranom, najčešće je to nešto što se desilo kad je pacijent bio beba, pa se toga ni ne sjeća, tvrde psiholozi. Kada se hipnozom "otključa" podsvijest, pacijent može da se sjeti tog događaja u podsvijesti i da nauči kako da prestane da se plaši.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније