Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

20. 04. 2014. 11:47   >>  11:46

VEOMA ZDRAVA

Pet razloga zašto treba jesti jaja

Jaja su prava slika što savršena priroda može da stvori. Ona nam pomažu da se osjećamo ljepše i bolje, kako iznutra, tako i spolja.

Iako su dugo vremena nosile lošu reputaciju kao uzrok povišenog holesterola, relevantne studije su pokazale da umjereno konzumiranje jaja neće imati loš uticaj na naše srce, piše Hafington Post. 

Donosimo vam pet razloga zašto jaja treba koristiti u svakodnevnoj ishrani... 

1. Zbog jaja se rađaju lijepe bebe 

One su obavezni dio ishrane svake trudnice zato što su pune holina i vitamina B koji je neophodan za razvoj bebinog mozga. Holin je i u vezi sa smanjenim rizikom za mentalne poremećaje kod beba - konkretno smanjuje rizik za Daunov sindrom i demenciju. 

2. Jaja pomažu da utolite glad 

Ukoliko jedete visokoproteinski doručak ujutru, imaćete manje potrebe da jedete nešto poslije sedam uveče. Osjećaj sitosti će vas pratiti tokom cijelog dana. Ukoliko ste na dijeti, imajte ovo na umu. 

3. Jaja poboljšavaju reflekse 

Tirozin, amino-kiselina iz jaja pomaže reflekse, tvrdi jedna friška studija. "Tirozin efekat" može vam pomoći i u svakodnevnim situacijama - kod iznenadnih situacija prilikom vožnje.

4. Jaja smanjuju rizik za rak 

Antioksidanti u jajima smanjuju rizik od raka i bolesti srca. Iako kuvanjem smanjujete broj antioksidanata na pola, ostatak možete dobiti i iz jabuka. 

5. Jaja snižavaju krvni pritisak 

Protein u jajima može da pomogne u skidanju krvnog pritiska tako što djeluje kao inhibitor poput onog koji se nalazi u ljekovima za snižavanje pritiska. Sa nižim krvnim pritiskom manja je šansa i za bolesti srca. 

Jaja ne morate jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. Jaja su sjajno gorivo koje treba da uzimate prije trčanja. 

Takođe pazite da ne pretjerate sa jajima, balansirajte ih sa dosta povrća i voća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније