Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

08. 03. 2013. 14:29 >> 14:23
1

PILULA SREĆE

Peptid - ključ sreće

Procjene stručnjaka su da će depresija uskoro izbiti na drugo mjesto svih oboljenja u svijetu. Stoga raduje vijest da su prvi put u istoriji, naučnici kod ljudi izmjerili da se nivoi peptida, neurotransmitera hipokretina, značajno povećavaju kada je neko srećan, odnosno smanjuju kada je tužan.

 

Neurohemijske promjene koje su temelj ljudskih raspoloženja još uvijek su nedovoljno istražene.

Ovo otkriće, predstavljeno u časopisu "Nejčr komjunikejšn" (Nature Communications), pokazuje da bi povećanje nivoa hipokretina moglo podizatii i raspoloženje i budnost ljudi. To bi moglo postaviti temelje za liječenje psihijatrijskih poremećaja poput depresije.

U novoj studiji takođe su prvi put izmjereni nivoi jednog drugog važnog peptida koji se stručno zove melanin-koncentrirajući hormon (MCH).

Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnog stanja, a mnogo više tokom spavanja što znači da MCH ljude čini pospanima.

"Nova otkrića objašnjavaju pospanost i narkolepsiju kao i depresiju koja je često s njima povezana', rekao je profesor psihijatrije i direktor Centra za istraživanje  na UCLA Džerom Sigl.

Depresija je bolest današnjice. Stručnjaci očekuju da će uskoro izbiti na drugo mjesto svih oboljenja u svijetu. 

U novoj studiji naučnici su mjerili nivoe hipokretina i MCH u mozgovima osam pacijenata koji su se liječili od epilepsije. Uz pomoć elektroda one su bilježene tokom različitih situacija i aktivnosti – od gledanja TV-a, preko društvenih i porodičnih interakcija do spavanja i buđenja. Dobrovoljci su istovremeno svakih sat vremena u upitnike upisivali svoje trenutno raspoloženje.

Rezultati su pokazali da nivoi hipokretina nijesu povezani sa svim vrstama uzbuđenja već s pozitivnim osjećajima, ljutnjom, društvenim interakcijama i stanjem budnosti.

S druge strane nivoi MCH bile su najviše tokom sna, a najmanje u toku društvenih interakcija.

Naučnici se nadaju da bi dalji napredak u ovom istraživanju konačno mogao rezultirati stvaranjem 'pilule sreće'. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније