Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

31. 05. 2014. 11:06 >> 11:07

SAVJET STRUČNJAKA

Jogurtom protiv gojaznosti

Osobe koje piju jogurt dva puta dnevno manje su izložene riziku od debljine, kažu naučnici u španskoj studiji. Te rezultati potvrđuje i bugarska studija.

Jogurt, bilo da se radi o punomasnom ili o "light" verziji, te bademi u razumnim količinama, kao i obroci bez stresa sprečavaju prekomjernu težinu, pokazuju studije predstavljene na Evropskom kongresu o borbi protiv gojaznosti, koji se održava od 28. do 31. maja u Sofiji.

Osobe koje jedu jogurt dva puta dnevno manje su izložene riziku od debljine, kažu naučnici u španskoj studiji. Te rezultati potvrđuje i bugarska studija.

Neki prozvodi u "light" verziji imaju više kalorija od onih uobičajenih zbog veće količine šećera, upozorava Institut za gojaznost u Rotherhamu u Velikoj Britaniji. Španski naučnici sa Univerziteta u Navari preporučuju kombinaciju mediteranskog načina prehrane s konzumacijom jogurta.

Takođe se preporučuju bademi u količini od 43 grama dnevno umjesto drugih grickalica i slatkiša za međuobroke. Dobar učinak konzumacije zelenog čaja potvrdila je holandska studija, a ponovo je blagotvornom proglašena i umjerena konzumacija vina uz obrok.

Naučnici takođe preporučuju roditeljima da se ne svađaju pred djecom, pogotovo ne za vrijeme obroka. Stres koji djeca doživljavaju u takvim situacijama dovodi do prekomjerne težine i gojaznosti.

Osim toga, djeca koja u miru zajedno s roditeljima doručkuju i večeraju manje su izložena prekomjernoj težini od one koja jednu sama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније