Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

12. 03. 2013. 12:22 >> 12:14

NAKON 20 GODINA

SAD: Voda ponovo broj jedan

Nakon dvadesetogodišnje dominacije gaziranih napitaka u SAD, voda ponovo dospjela na vrh liste pića koju Amerikanci najviše piju.

Gradonačelnik Njujorka uveo  je zabranu prodaje zaslađenih napitaka u velikim čašama koja će početi da važi od narednog utorka. 

Gazirani sokovi su više od dvije decenije bili piće broj jedan u SAD, a najveća potrošnja sokova zabilježena je 1998., kada su, prema podacima kompanije "Beveridž dižest", Amerikanci u prosjeku pili 200 litara sokova godišnje. U isto vrijeme, Amerikanci su pili samo 159 litara vode godišnje. 

Pošto je konzumacija sokova dostigla vrhunac krajem 90-ih, njihova popularnost je počela da opada, a zamijenila ih je flaširana voda, čemu je doprinijela i pojava malih flaša pogodnih za nošenje. 

Flaširana voda i "česmovača" su 2008.  ponovo preuzele prvu poziciju, a analitičari procjenjuju da će se takav trend održati i u narednim godinama.

Samo prodaja flaširane vode bi mogla da nadmaši količinu prodatih gaziranih sokova u narednoj deceniji, ako je ne zaustavi zabrinutost za životnu sredinu zbog stvaranja previše plastičnog otpada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније