Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

13. 03. 2013. 13:53 >> 13:46
1

UKRŠTANJEM

Naučnici stvorili hibridni grejpfrut

Američki naučnici stvorili su hibridni grejpfrut koji ne ometa djelovanje niza ljekova, uključujući one za bolesti srca, kao što to čini 'standardni' grejpfrut, koji izaziva povećanje koncentracije ljekova u krvi i podiže ih na toksični nivo.

"Novi hibridni grejpfrut sadrži vrlo nizak nivo organskih sastojaka furanokumarina za koji je poznato da utiču na djelovanje ljekova", kaže naučnik  Fred Gmter sa univerziteta Florida.

Više od 85 ljekova može toksično da djeluje uz istovremeno konzumiranje grejpfruta, a interakcija u slučaju 43 lijeka izrazito je opasna po zdravlje i može izazvati iznenadnu smrt, zastoj disanja ili bubrega.

Među ljekovima, za koje je poznato da nijesu spojivi s konzumiranjem grejpfruta su neki statini za smanjenje holesterola, ljekovi za rak i srčane bolesti kao i antibiotici.

"Grejpfrut sadrži furanokumarin za koji se vjeruje da koči enzime koji razgrađuju ljekove, što dovodi do njihove više koncentracije i izaziva predoziranje", kaže Gmiter.

On dodaje kako analiza hibridnog grejpfruta pokazuje da on sadrži tek mali dio furanokumarina u odnosu na standardni grejpfrut, a naknadna testiranja pokazala su da hibrid ne izaziva negativne nuspojave uz istovremeno uzimanje ljekova.

Rezultati se moraju potvrditi kliničkim ispitivanjem prije nego li se izda preporuka o nepostojanju interakcije grejpa i ljekova.

Hibrid je nastao ukrštanjem pomela i crvenog grejpfruta. Naučnici su zapravo htjeli da proizvedu slađi i manje gorak plod, a niža koncentracija furanokumarina u plodu bio je nenadani bonus.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније