Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

25. 06. 2014. 23:21 >> 23:22

POSLJEDICE

Šta vam se dešava kad preskočite obrok

Ukoliko želite da izgubite koji kilogram pred ljetovanje onda treba da znate koliko je važno da ne preskačete oboke, jer koliko je pogubno za liniju, toliko je i za zdravlje cjelokupnog organizma.

 

Preskakanje obroka postalo je dio trenda današnjice. Nekada ne jedete zbog dijete, nekada nemate vremena za obrok, a nekada jednostavno niste gladni u vrijeme ručka.

Ukoliko često preskačete obroke iz bilo kog razloga, morate biti upoznati sa sljedećim stvarima koje se događaju u vašem organizmu:

1. Disbalans hormona

Ukoliko preskočite obrok dolazi do disbalansa među hormonima. Kortizol vam raste i čini vas nervoznim. Insulin, takođe raste, a zatim opada što dovodi do poremećaja šećera u krvi pa čak i dobijanju na kilaži.

2. Problemi pri varenju

Vaše tijelo je naviklo da radi tokom cijelog dana, pa kada preskočite obrok, organizam nema šta da prerađuje pa i sam probavni sistem prestaje da radi kao kada imate ustaljene obroke. Za metabolizam i probavni sistem najbolje je da imate tri obroka dnevno plus dvije užine.

3. Zadržavanje masti

Preskakanjem obroka zbunjujete vaše tijelo. Ono misli da ga izgladnjujete pa iako ste obrok uzeli ranije od naviknutog. Kada se to dogodi, tijelo počinje da skladišti masnoće kako bi obezbijedilo sebi gorivo za naredni period.

4. Iscrpljujete organizam

Preskakanjem obroka usporavate vaš metabolizam što će vas činiti umornim. Kada ne jedete vaš metabolizam se usporava, ali kada imate redovne obroke metabolisam stalno radi i samim tim se još više ubrzava. Redovni obroci će vam pružiti brži metabolizam i sagorijevanje kalorija.

5. Postajtete potišteni

Vjerovatno ste do sada čuli da se ljudi koji su gladni izjednačavaju sa osobama koje su jako ljute na nekoga. To se dešava zbog disbalansa hormona koji izazivaju da se osjećate potišteno i nervozno. Spasite sebe i sve oko vas tako što nećete preskočiti obrok.

6. Mijenja se sistem razmišljanja

Iznenadićete se, ali preskakanje oboroka mijenja vaš sistem razmišljanja o hrani. U vašem umu se stvara pogrešna slika da vam zapravo hrana nije prioritet što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.

7. Dolazi do prejedanja

Posljednje, ali ne i najmanje važno jeste šta dolazi kao posljedica preskočenog obroka. Prejedanje je nešto što obično ide nakon preskočenog, recimo ručka. Vaše tijelo u vrijeme večere je toliko iscrpljeno i zapravo vapi za kalorijama. Tada obično dolazi do prejedanja, što obično rezultira bolovima u stomaku i nagomilavanjem suvišnih masti i kilograma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније