Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 07. 2014. 16:16 >> 16:16

UPOZORENJE!

Čuvajte se solarijuma i sunca

Tokom posljednjih 30 godina, neprekidno raste broj oboljelih od melanoma, najzloćudnijeg raka kože, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Svake godine tu dijagnozu dobije oko 130.000 ljudi u svijetu. Želja za preplanulim tenom, odgovorna je za takvu statistiku.

Uprkos tome što je neophodna za zdravlje, sunčeva svjetlost nosi i rizik. 

Malo je onih koji ne znaju da se sa sunca treba skloniti između 11 i 17 časova.

Pola sata prije izlaska na otvoreni prostor treba nanijeti UV zaštitu i kasnije, ako smo na otvorenom, na svaka sat do dva ponavljati slojeve. Ono što će nas zaštititi na suncu može da nas zaštiti do 10 i poslije pet sati. U tom intervalu nas ne može zastititi ništa, naglašavaju stručnjaci.

Broj novooboljelih povećava se svake godine od tri do sedam procenata. Zašto? Odgovor ljekara je kratak i jasan – istanjen ozonski omotač i UV zraci.

U zemljama Evropske unije, Australiji i Americi zabranjena je upotreba solarijuma mlađima od 18 godina, a oni koji su stariji moraju da potpišu da se sunčaju na sopstevni rizik.

Takve mjere podržavaju i domaći stručnjaci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније