Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

20. 03. 2013. 09:03 >> 08:54

PROPRANOLOL

Naučnici eliminišu najgora sjećanja

Oko 40 pacijenata u svijetu koristilo je za sada inovativnu terapiju, koja djeluje na traumatična sjećanja, čineći ih prihvatljivim, a na kojoj od 2007. godine radi laboratorija za traumatični stres u Tuluzu.

 

Riječ je o antimigrenoznom jedinjenju "propranololu", koji su koristili pacijenti u Tuluzu, Montrealu i Bostonu.

Ono se, kako prenose francuski mediji, uzima oralno sat i po prije reaktiviranja traumatičnog sjećanja i moglo bi da smanji emocionalno opterećenje vezano za to sjećanje.

Kanadski profesor Alen Brine je prvi isprobao to jedinjenje 2000-ih godina u Montrealu, kod osoba oboljelih od hroničnih postraumatskih simptoma nakon agresija ili nesreća na putevima.

U periodu od 2006. do 2007. godine, Brine je došao u Tuluz da podijeli s ostalim naučnicima zaključke do kojih je došao, odnosno da je uspio da jednom seansom terapije "propranololom" smanji psihološku reaktivnost na sjećanja (znojenje, poremećaj srčane aktivnosti).

Subvencija ministarstva zdravlja, dobijena pijre tri godine, omogućiće proširivanje ispitivanja u Francuskoj i poređenje uticaja tog lijeka u odnosu na placebo (lažni lijek). 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније