Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

03. 09. 2014. 22:05   >>  22:03

SAVJETI

Iscrpljeni ste? Ojačajte imunitet

Ako ste preumorni i osjećate da nemate snage da se izborite sa svakodnevnim obavezama, vrijeme je da ojačate svoj imuni sistem.

 

Naspavajte se

Baš kao i stres, umor može da oslabi vaš imuni sistem i da poveća osjetljivost na bolesti. Nekoliko istraživanja, uspostavilo je vezu između količine sna i imunog sistema. U većini slučajeva, oko sedam do devet sati sna je korisno za imuni sistem, kao i za opšte zdravlje.

Prošetajte

Vježbanje je odličan način za ojačavanje organizma, ali nema svako vremena da provede dva sata u teretani. Ipak, brza šetnja od 10 minuta dnevno ili umjerena od 20-30 minuta, dovoljna je za ojačavanje organizma. Time bijela krvna zrnca i antitela brže cirkulišu kroz organizam. Takođe, vježbanjem se aktivira oslobađanje određenih hormona koji upozoravaju imuni sistem na bolesti.

Opuštajte se

Stres može da promijeni efikasnost vašeg imunog sistema. Nekoliko istraživanja povezalo je stres sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i rakom. Zbog toga, radite stvari koje vas opuštaju, igrajte se sa svojim ljubimcima, meditirajte ili samo slušajte muziku i opustite se.

Pijte manje

Alkohol ruži imuni sistem. Dakle, ako imate naviku da pijete, pokušajte da pokrenete ograničavanje količine koju unosite, ili u potpunosti prestanite da pijete. Povremena pića su u redu, ali zadržite se na jednom. Prekomerno konzumiranje alkohola može da bude toksično po ćelije koje otkrivaju uljeze u organizmu.

Jedite proteine

Proteinske namirnice odlične su za podizanje imuniteta. Pored toga, antitijela koja se bore protiv bolesti u našem tijelu, takođe su od proteina. Dakle, pokušajte da u ishranu uključite ove namirnice. Iako ne postoji namirnica koja će čudotovornim dejstvom da 100 odsto ojača naš imuni sistem, namirnice bogate proteinima štite od različitih štetnih bakterija, virusa... Okrenite se hrani kao što je pasulj, plodovi mora, soja i manje masni komadi svinjetine i junetine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније