Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

01. 10. 2014. 22:10 >> 22:08

SREĆNA PETOGODIŠNJAKINJA

Dobila bioničku "Iron man" šaku

Petogodišnja Hejli Frejžer je rođena bez prstiju lijeve ruke. Njenim roditeljima rečeno je da jedina opcija komplikovana operacija. Očajni da pronađu alternativu hirurgiji okrenuli su se interentu i pronašli fondaciju koji su za Hejli napravili 3D roze ruku i prostetski ud.

Fondacija E-Nable je pomogla 40 djece u Americi a sada pomaže i u Britaniji.

Kada je njihova kćer rođena bez prstiju lijeve ruke, Dejvid i Zanija Frejžer su se uplašili da će se ovaj nedostatak nadviti nad njenim životom kao velika tamna sijenka.

Kada je sa pet godina mala Hejli krenula u školu počela je da sakriva lijevu rukul. Međutim njen stid se pretvorio u ponos pošto je postala prvo dijete u Britaniji koje je dobilo jeftinu protezu odštampanu uz pomoć 3D printera.

Ove šake, koje koštaju 50 funti, su namjerno u šarenim bojama kako bi djeca bila ponosna što su drugačija.

"To je bilo njeno ostvarenje sna", rekao je njen otac. "Suština je u malim stvarima, ona sada može da drži svog medu, ljušti bananu i lakira nokte druge ruke".

"Djeca biraju svoj dizajn i boju i ne izgledaju kao što biste očekivali da proteza izgleda. Djeca se osjećaju posebnim, i nije ih sram".

Hejli je rođena sa skraćenim i spojenim prstima, kongenitalnom abnormalnošću. Ljekari su ponudili transplantaciju prstiju na ruku.

On je odštampao djelove 3D printere i šest nedjelja kasnije roze-ljubičasta bionička šaka je stigla. Sprava se pokreće iz zgloba a E-nable je napravio blizu 40 bioničkih šaka otkako postoji, piše Dejli mejl.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније