Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

25. 03. 2013. 15:26 >> 15:26

ISTRAŽIVANJE

Odgonetnut genetski kod raka jednjaka

Tim naučnika sa Harvarda objavio da je odgonetnuo gentski kod raka jednjaka, od kog u svijetu godišnje umire 400.000 ljudi.

U 26 gena su utvrđene mutacije koje bi mogle da budu uzročnik te vrste raka, što je možda put ka pronalaženju novih ljekova za tu smrtonosnu i sve učestaliju vrstu kancera i ka njenom ranijem dijagnoziranju. 

Tim sa Harvarda je analizirao ćelije tumora 149 pacijenata oboljelih od adenokarcinoma jednjaka i uporedio ih sa zdravim ćelijama, utvrdivši pomenutih 26 mutacija. 

Učestalost raka jednjaka se u posljednje tri decenije povećala šest puta, naročito u zapadnim zemljama. Riječ je o vrsti raka, koju pet godina nakon dijagnoze, preživljava samo 15 do 20 odsto pacijenata. 

Od te vrste raka u SAD, svake godine umre 15.000 ljudi, a u svijetu 400.000. 

Raku jednjaka često prethodi bolest pod nazivom Baretov jednjak, koju izaziva hronični refluks želudačne kisjeline. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније