Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

31. 10. 2014. 14:17   >>  14:14

ZDRAVA NAMIRNICA

Šargarepom protiv raka

Šargarepa je bogata hranljivim materijama koje imaju blagotvorni uticaj na organizam, a posebno dobro utiču na vid. Sirova šargarepa može biti teška za konzumiranje, pa je treba nasjeckati je prije jela.

 

Nutrijenti koje sadrži šargarepa su vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcijum, hrom, cink, gvožđe i vlakna. Šargarepa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A.

Vitamin pomaže ćelijama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je šargarepa dobra za vid.

U šargarepi se nalazi i vitamin K, koji ima uticaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i rak debelog crijeva.

Vlakna i hrom, koji se nalaze u ovom zdravom korenastom povrću, igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je posebno važna kad je u pitanju napad gladi i kontrola dijabetesa.

Slatka i sočna, šargarepa je posebno bogata antioksidansima, vitaminima i vlaknima. 100 grama šargarepe sadrži samo 41 kaloriju te zanemarive količine masti.

Šargarepa je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama svježe šargarepe sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica vitamina A. Istraživanja su pokazala da flavonoidni spojevi u šargarepi pomažu u sprečavanju raka kože, pluća i usne šupljine.

Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je glavni karoten koji sadrži to povrće. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja, održavanje epitela, rast i pravilan razvoj.

Šargarepa je bogata falkarinolom. To je prirodni pesticid. Naučna istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Njukastlu na laboratorijskim životinjama, pokazala su da falkarinol u šargarepi može pomoći u borbi protiv raka.

Svježa šargarepa sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi, koji pomaže tijelu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zuba i desni. Njegova antioksidativna svojstva pomažu tijelu da se zaštiti od bolesti i raka.

Sadrži i solidnu količinu vitamina B, kao što je folna kiselina, vitamin B6 (piridoksin), tiamin i pantotenska kiselina. Ove materije su važne jer djeluju kao kofaktori enzima u metaboličkim procesima u tijelu.

Šargarepa sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Kalijum je važan dio ćelije i tjelesnih tečnosti te čuva srce neutralizirajući učinak natrijuma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније