Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

26. 11. 2014. 09:11 >> 09:07

OBAVEZNO PROUČITE

Evo zašto je vježbanje korisno

Znate da je vježbanje dobro za vas, ali da li znate koliko u stvari? Od popravljanja raspoloženja do boljeg seksualnog života, otkrijte kako vježbanje može da popravi kvalitet vašeg života.

 

Želite da se osjećate bolje, imate više energije i možda čak živite duže? Sve što vam je potrebno je vježbanje. Prednosti redovnog vježbanja i fizičke aktivnosti po zdravlje ne mogu da se zanemare, a vi ste ti koji ćete imati koristi od toga, bez obzira na godine, pol ili kondiciju. Potrebno vam je još argumenata koji bi vas ubijedili? Pogledajte ovih sedam načina na koje vježbanje može da vam uljepša život. 

Vježbanje kontroliše tjelesnu težinu 

Vježbanje može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma ili održavanju smanjene tjelesne težine. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorijevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više kalorija trošite. Ne morate da odvajate veliki dio vremena za vježbanje da biste imali koristi u pogledu tjelesne težine. Ako ne možete da vježbate, jednostavno budite aktivniji tokom dana – idite stepenicama umjesto liftom ili se intenzivnije bavite kućnim poslovima. 

Vježbanje se bori protiv zdravstvenih stanja i bolesti 

Zabrinuti ste u vezi sa bolestima srca? Nadate se da ćete spriječiti visok krvni pritisak? Bez obzira na trenutnu tjelesnu težinu, aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine (HDL) ili "dobar" holesterol, a smanjuje nezdrave trigliceride. Zahvaljujući tome, vaš krvotok funkcioniše normalno, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost zapravo može da pomogne u prevenciji ili kontroli širokog niza zdravstvenih problema i stanja, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, određene vrste karcinoma, artritis i padove. 

Vježbanje popravlja raspoloženje 

Potreban vam je emotivni podstrek? Ili vam je potrebno da se "izduvate" nakon stresnog dana? Vježbanje u teretani ili 30-minutna šetnja brzim tempom može da pomogne. Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu koje mogu da dovedu do toga da se osjećate srećnije i opuštenije. Redovno vježbanje takođe može da vam pomogne da popravite mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do veće samouvjerenosti i samopouzdanja. 



Vježbanje povećava energiju 

Iscrpljeni ste poslije kupovine namirnica ili kućnih poslova? Redovna fizička aktivnost može da ojača vaše mišiće i poveća izdržljivost. Vježbanje i fizička aktivnost snabdijevaju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama i pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu da funkcioniše efikasnije. A kad vam srce i pluća rade efikasnije, imate više energije da obavljate svakodnevne obaveze.

Vježbanje podstiče bolji san 

Imate problema da zaspite? Ili da spavate u kontinuitetu? Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da brže zaspite i imate dublji san. Samo nemojte da vježbate pred spavanje jer može da se dogodi da imate previše energije da biste zaspali. 

Vježbanje popravlja vaš seksualni život 

Suviše ste umorni ili van forme da biste uživali u fizičkoj intimnosti? Redovna fizička aktivnost može da vas regeneriše i učini da izgledate bolje, što može da ima pozitivan efekat na vaš seksualni život. Ali to nije sve. Redovna fizička aktivnost može da dovede do pojačane seksualne želje kod žena, dok kod muškaraca koji vježbaju postoji manja vjerovatnoća erektilne disfunkcije nego kod muškaraca koji ne vježbaju, piše Mayo Clinic

Vježbanje može da bude zabavno 

Vježbanje i fizička aktivnost mogu da budu zabavan način da se provede vrijeme. Pružaju vam šansu da se opustite, uživate na otvorenom ili se jednostavno bavite aktivnostima koje vas čine srećnim. Fizička aktivnost takođe može da vam pomogne da se zbližite sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju. Zato krenite na časove plesa, počnite da pješačite ili se pridružite fudbalskoj ekipi. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i bavite se njome. Ako vam dosadi, probajte nešto novo. 

Zaključak o vježbanju 

Vježbanje i fizička aktivnost su odličan način da se osjećate bolje, imate koristi po zdravlje i da se zabavite. Postavite sebi kao opšti cilj najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana. Ako želite da smršate ili ostvarite neke posebne cilje u pogledu fizičke kondicije, treba da vježbate više. Nemojte zaboraviti da se posavjetujete sa ljekarom prije otpočinjanja novog programa vježbanja, naročito ako dugo nijeste vježbali, imate hronične zdravstvene probleme, kao što je srčana bolest, dijabetes ili artritis, ili imate bilo kakvih nedoumica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније