Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

08. 12. 2014. 19:42   >>  19:39

UPOZORILI STRUČNJACI

"Brze" dijete opasne po zdravlje

U periodu pred doček Nove godine mnogi pokušavaju da na brzinu izgube suvišne kilograme.

 

Međutim, “ekspres dijete” koje često promovišu i javne ličnosti, mogu biti veoma opasne, upozoravaju stručnjaci. Britanska dijetetska asocijacija objavila je listu najopasnijih dijeta koje su do sad promovisale poznate ličnosti.

Jedna od njih je takozvana paleo dijeta, koja se zasniva na mesu, povrću i voću, a u potpunosti isključuje sve žitarice i mliječne proizvode.

Ovu dijetu preporučivali su Metju Mekonahi i Megan Foks, ali pomenuta asocijacija smatra da je ona vrlo opasna, zato što dovodi do nedostatka kalcijuma u organizmu i slabljenja kostiju.

Još jedna preporuka slavnih vezana za mršavljenje je konzumiranje gline, koja navodno detoksikuje tijelo i ubrzava mršavljenje. Međutim, BDA upozorava da glina može dovesti do zatvora i trovanja arsenikom.

Kritikovana je i takozvana “Vegan do šest” dijeta, koju promoviše Bijonse i koja podrazumijeva uzimanje isključivo veganske hrane do 18 časova, dok su kasnije dozvoljene i ostale namirnice.

Ipak, BDA navodi da takav način ishrane ostavlja prostor za prejedanje poslije zadatog roka, kao i da veganska hrana ne mora obavezno da bude i zdrava. Na primjer, krompirići prženi u ulju mogu se svrstati u veganska jela, ali su daleko od zdravih i dijetalnih.

BDA takođe savjetuje ljudima da ne izbacuju šećer u potpunosti, jer bi to moglo da znači da će se odreći čak i voća i povrća. Predstavnik asocijacije za odnose s javnošću, Šon Porter kaže da ljudi često traže brze načine za gubljenje kilograma, ali da im to rijetko polazi za rukom.

“Često želimo tijelo nekoga koga vidimo na televiziji, ili u magazinima, ali je za tako nešto potrebno mnogo vremena”, kaže on dodajući da je izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost jedini siguran put ka mršavljenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније