Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

19. 12. 2014. 11:23   >>  11:20

ISTRAŽIVANJE

Kako to vide daltonisti ?

Šta znači biti daltonista i kako to zapravo izgleda? Odgovor na ovo pitanje potražio je portal „Bazfid“: nekoliko osoba koje su daltonisti podijelilo je svoje iskustvo.

Daltonizam je uobičajen izraz za poremećaj prepoznavanja boja. Prvi ga je opisao engleski naučnik Džon Dalton na temelju vlastitog iskustva, jer je i sam imao problema sa prepoznavanjem boja.

Bolest koju je otkrio početkom 19. vijeka upućivala je na nedostatak receptora za plavu, crvenu ili zelenu boju.

Na mrežnjači oka nalaze se živčani završeci – fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svetlosti i dijele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji.

Kod osoba koje ne prepoznaju boje postoji poremećaj u receptorima – podjela se ne odvija pravilno, pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamjene jednu boju za drugu.

Neki ljudi ne razlikuju nijanse boja, neki ne raspoznaju razliku između na primjer tamnoplave i svijetloplave, tamnozelene i svijetlozelene...

U svijetu živi oko 8 odsto muškaraca i 0,5 odsto žena s ovim poremećajem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније