Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 01. 2015. 12:28 >> 12:23

SAVJETI STRUČNJAKA

Ublažite posljedice dugog sjedenja

Čak i najbolje stolice ne mogu spriječiti negativno dejstvo dugotrajnog sjedenja, ali to ne znači da morate biti osuđeni na nepravilno držanje...

Najveći problem predugog sjedenja je to što provodimo previše vremena u istom položaju. Veliki pritisak vrši se na vrat i donji dio leđa, a kako tijelo ima sposobnost prilagođavanja, česta posljedica je nepravilno držanje. Mijenjajte položaj na svakih desetak minuta, a posebno izbjegavajte ukrštanje nogu.

Ukoliko imate običaj da se naslonite na stolicu, pokušajte da sjednete malo bliže sredini stolice kako bi mišići bili ti koji pružaju potporu vašem tijelu, a ne naslon stolice.

Ukoliko imate laptop, pređite (ukoliko je moguće) povremeno u stojeći položaj. Kao oslonac za laptop možete upotrijebiti i najobičniju kutiju.

Napravite pauzu

Predugo gledanje u ekran izaziva naprezanje očiju, što će se svakako negativno odraziti na vaš vid. Na svakih pola sata provedenih pred kompjuterom izdvojite nekoliko minuta za odmaranje očiju tako što ćete se istegnuti i prošetati.

Iako možda ovaj prijedlog ne zvuči pretjerano korisno, upravo su ove male aktivnosti te koje će spriječiti nagomilano štetno dejstvo predugog gledanja u monitor. Ako ste zaboravni, aktivirajte podsjetnik na mobilnom telefonu.

Izađite napolje

Naučna istraživanja pokazala su da ćete nakon boravka napolju biti znatno manje anksiozni, depresivni ili bolesni. Ako vam prilike to ne dozvoljavaju, otvorite makar prozor kako bi svjež vazduh ispunio prostoriju.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Čak i najbolje stolice ne mogu spriječiti negativno dejstvo dugotrajnog sjedenja, ali postoji mnogo načina da opustite napete mišiće, ojačate ih, i poboljšate cirkulaciju.

Na vama je da odlučite koju vrstu fizičke aktivnosti želite da praktikujete – obično se preporučuju joga ili pilates, a čak i desetak minuta izvođenja određenih vježbi svakako predstavlja bolju opciju od zanemarivanja fizičke aktivnosti u potpunosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније