Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92.net ]

23. 01. 2015. 21:11   >>  21:10

SVE VEĆI PROBLEM

Ovo su "najgojaznije nacije"

Griješite ako mislite da su Amerikanci “najgojaznija nacija” na svijetu.

Ova vrsta zdravstvenih problema pogađa sve veći broj stanovnika pacifičkih ostrva, istočno od Australije, koja se procentualno sada nalaze na prvom mjestu "najgojaznijih nacija". Ranije su naučnici smatrali da ljudi iz tog dijela svijeta imaju genetske predispozicije za gojaznost.

Međutim, sada je utvrđeno da je za to kriv zapadnjački način ishrane koji je posljednjih godina postao veoma popularan među ostrvljanima.

Srbija je 63. na listi "najgojaznijih nacija", dok je od zemalja u regionu po broju gojaznog stanovništva prva Slovenija, koja je na listi zauzela 33. poziciju.

Američka Samoa nalazi se na samom vrhu pomenute liste, budući da je 75 odsto njenog stanovništva gojazno. Nauru i Kukova ostrva su na drugom i trećem mjestu sa 71, odnosno 63 odsto gojaznog stanovništva.

Ostrva su ranije bila kolonije Australije, Amerike, Novog Zelanda, Britanije i Francuske, a nakon Drugog svjetskog rata i širenja zapadnjačkog načina života, došlo je do sve većih promjena u načinu ishrane njihovih stanovnika.

Kod njih je podsticana zavisnost od uvezenih namirnica, što znači da je izumrlo ribarenje i lokalna poljoprivreda na ostrvima.

Tradicionalne namirnice, poput svježih riba, mesa i lokalnog voća i povrća zamijenjeni su pirinčem, šećerom, brašnom, konzerviranim mesom, kandiranim voćem i povrćem, gaziranim pićima i pivom.

Stručnjaci Oksford univerziteta kažu da je takva hrana, osim uzroka gojaznosti, postala i znak društvenog statusa među ostrvljanima, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Development and Social Transformation.

Posljednji na listi “gojaznih nacija” su Bangladeš i Etiopija u kojima je svega jedan procenat stanovništva gojazan.

Nepal je pretposljednji sa jedva nešto više od jednog procenta stanovništva sa prekomjernim brojem kilograma.

Istraživanje koje je sprovela američka Centralna obaveštajna služba (CIA) pokazuje da je svjetska kriza gojaznosti i dalje aktuelna i da se svaki kontinent bori s ovom “epidemijom”.

Najviša stopa vlada u Evropi, Bliskom istoku i Sjevernoj Americi. U SAD 33 odsto stanovništva je gojazno, što važi i za 27 odsto stanovnika Australije.

Osobe se smatraju gojaznim ukoliko indeks njihove teljesne mase prelazi 30.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније