Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

06. 04. 2013. 22:50   >>  22:50

IZAZIVA KARCINOM

Oprezno sa vrelim čajem

Ispijanje previše vrućeg čaja može da dovede do nastanka karcinoma grla i jednjaka, tvrde naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Teheranu.

Prethodna istraživanja koja su ove vrste karcinoma dovodile u vezu sa pušenjem i povećanim konzumiranjem alkohola postala su neubjedljiva, jer se bolest javljala i kod osoba koje ova dva opasna poroka nijesu upražnjavale.

Naime, stručnjaci su otkrili da u sjevernoj provinciji Irana, Golestanu, stanovništvo veoma malo pije i puši, a učestalost karcinoma jednjaka u toj oblasti jedna je od najvećih u svijetu.

Ovo saznanje navelo je stručnjake rukovođene dr Rezom Malekzadehom da ispita navike ispijanja čaja kod 300 oboljelih od karcinoma jednjaka i 571 zdrave osobe iz oblasti Golestan.

Ispostavilo se da su gotovo svi ispitanici redovno pili crni čaj, u prosjeku više od litra dnevno. Istraživanje je pokazalo da su redovni konzumenti koji čaj piju kraće od dva minuta pošto je sipan u šolju, pet puta izloženi većem riziku za nastanak karcinoma grla u odnosu na osobe koje piju vruć ili mlak čaj, čija temperatura nije viša od 65 stepeni.

Iako je ishod istraživanja pokazao da je za nastanak navedenih zloćudnih bolesti odgovoran čaj, naučnici nijesu uspjeli da odgonetnu zašto se to događa. Njihove pretpostavke su da oštećenja sluzokože prevrućim čajem, iznova ponavljana, predstavljaju okidač za razvoj karcinoma.

A da je riječ o veoma ozbiljnom obliku karcinoma govori podatak da tek 12 do 31 odsto oboljelih preživi pet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније