Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Anadolija

27. 05. 2015. 22:26 >> 22:18
2

SEMINAR U ZAGREBU

Konoplja u zdravstvu, teorija i praksa

Na seminaru "Demistifikacija konoplje - konoplja u zdravstvu: teorija i praksa", koji je danas održan u Zagrebu, neki od vrhunskih inostranih stručnjaka kako bi doprinijeli iznalaženju najboljeg modela za upotrebu konoplje u medicinske svrhe.

Slobodan uzgoj marihuane dozvoljen je zasad samo u američkim saveznim državama Kolorado i Kalifornija, a mnoge zemlje Evrope i svijeta ispituju mogućnost legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

Uvodničar je bio najpoznatiji hrvatski zagovornik korišćenja marihuane u medicinske svrhe, Huanito Luksetić, oboljeli od multiple skleroze. On je nedavno optužen zbog posjedovanja 15 kilograma marihuane radi prodaje, dok on tvrdi da je uzgajao 11 stabiljka isključivo za potrebe liječenja simptoma ove teške bolesti. Luksetić je još uvijek pod sudskom istragom, a poručio je da je apsurdno da mu se sudi zbog biljke koja mu je poslužila kao lijek.

Luksetić je posvjedočio kako je nakon niza godina bezuspješne primjene konvencionalne medicine i raznih alternativnih metoda tek prije četiri godine, kada je Rik Simpson predstavio konoplju i ekstrakt konoplje, konačno došao do svog lijeka za koji tvrdi da mu je spasio život i da su mu nestali gotovo svi simptomi bolesti.

Luksetić je sam izrađivao ulje od konoplje i poručio je da je kupovina kanabisovog ulja u sivoj zoni skup i riskantan posao, jer cijena grama ovog ulja, kazao je, varira od 30 do 60 eura, a za jedan potpun tretman je potrebno 60 grama ulja za dva mjeseca.

Na seminar je doputovao i dr. Ilja Reznik, stručnjak iz Izraela koji se bavi medicinskom upotrebom konoplje i kanabinoida, pogotovo za razne neuropsihijatrijske bolesti, kao što su hronični sindromi boli, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), opsesivno kompulzivni poremećaj, Tourette sindrom, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i sl.

Učestvovao je i dr Lumir Ondfej Hanuš, češki analitički hemičar i vodeći autoritet na području istraživanja konoplje, dobitnik brojnih nagrada iz područja hemije i medicine, a učestvovao je na seminarima u češkom parlamentu koji su usmjereni na uspostavljanje liječenja kanabinoidima.

Amerikanac, Dr Paul Hornby diplomirao je zoologiju, magistrirao biohemiju i doktorirao patologiju. Ovlašćen od Kanadskog saveznog biroa odgovornog za poboljšanje zdravlja da legalno analizira konoplju i autor je brojnih studija i članaka koji se odnose na konoplju.

Hornby je kazao kako Kanabidiol (CBD) ima bolju medicinsku budućnost nego tetrahidrokanabinol (THC), iako sinergijski efikasno djeluju protiv mnogih bolesti.

Najveća razlika između THC i CBD je što je THC psihoaktivan i može dovesti do potencijalno neugodnog, ali ne fatalnog, predoziranja, a taj se učinak ne pojavljuje kod CBD-a. Za Kanabidiol je klinički dokazano da je snažan antioksidans i antiupalni lijek i doprinosi olakšanju bolova sa izrazitim smanjenjem anksioznosti. Kanabidiol se obično preporučuje kao dnevni lijek za mentalnu jasnoću, fokus i anksiolitička svojstva kao i protiv raka, a djeluje protivupalno i antikonvulzivno, tj. protivepileptično", poručio je Hornby.

Robert J. Melamede je priznat je kao jedan od vodećih autoriteta iz terapeutske upotrebe konoplje koji u  svom radu tvrdi da se metabolička podloga života  može regulisati kanabinoidima u cilju očuvanja zdravlja i dugovječnosti. Povećanje kanabinoidne aktivnosti je neophodno za zdravlje savremenog čovjeka i ljudskog društva, a konoplja je postala suštinski nutrijent, kaže Melamede.

Na seminaru je učestvovala i Australijanka Jackelin Spruce koja je sama svjedok učinka liječenja karcinoma kože kanabisovim uljem. Odlučila je da zaobiđe medicinske tretmane i koristeći medicinsko ulje kanabisa potpuno je izliječila karcinom kože na licu, što je posvjedočila i fotografijom.

Ministarstvo zdravlja u Hrvatskoj osnovalo je  komisiju koja bi do septembra ove godine trebalo da donese svoje zaključke o medicinskoj upotrebi marihuane i iznijeti ih na jesen pred Sabor na glasanje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније