RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/rss.html Alkohol izaziva genetska oštećenja http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/190528/alkohol-izaziva-genetska-ostecenja.html Svjetska zdravstvena organizacija svrstava alkohol u prvu grupu karcinogena. To znači da postoje ubjedljivi dokazi da može da izazove rak kod ljudi. Ali novo istraživanje pokazuje na koji način alkohol može da ošteti organizam na genetskom nivou. ]]>

Možda ste ušli u Novu godinu uz jednu čašu više. Možda samo održavate jednu čašu vina uveče, uz večeru. Novo istraživanje nagovještava da unošenje alkohola može da dovede do trajnog genetskog oštećenja, piše Glas Amerike.

“Nepoznati dio slagalice je kako tačno alkohol izaziva oštećenje kod nas. Naše istraživanje pokazalo je da se alkohol, dok ga tijelo prerađuje i pretvara u energiju, kratkotrajno akumulira kao otrov koji napada DNK u suštinskom smislu i nanosi štetu genetičkim informacijama koje čine životni kod”, objašnjava Kej Džej Patel iz Savjeta za medicinska istraživanja.

Otrov se zove acetaldehid. On se stvara kada organizam prerađuje alkohol i istraživači nagovještavaju da može da suštinski ošteti ljudske ćelije.

“To može da se dogodi na nivou veoma važnih ćelija poznatijih kao matične ćelije i to je važno, jer matične ćelije su ćelije koje zapravo stvaraju i regenerišu različite vrste drugih ćelija u našem tijelu”, navodi Patel.

A, ta genetska oštećenja mogu da naprave štetu, čak i smrtonosnu, ljudskom organizmu.

“Pokazali smo da su hromozomi iz krvnih ćelija suštinski izmijenjeni i to je važno jer su izmijenjeni hromozomi ili izmijenjena DNK, osnova toga zašto ćelije na kraju ostare ili akumuliraju promjene koje ih naprave kancerogenim.”

Organizam posjeduje enzim koji uništava acetaldehid. Da bi testirao svoju teoriju, Patel je ispitao šta alkohol čini ćelijama koje nemaju taj enzim.

“Kada smo kod miševa uklonili enzim koji eliminiše otrov, tada je veoma mala količina alkohola izazvala veće oštećenje ćelija koje proizvode krv.”

Takođe, većina osoba posjeduje različite sisteme za obnovu DNK ali Patel kaže da konzumiranje alkohola u većim količinama može da preoptereti linije odbrane i izazove ozbiljnu genetičku štetu.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 23:29:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/190528/alkohol-izaziva-genetska-ostecenja.html
Za lakše buđenje i dobar san http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/189946/za-lakse-budjenje-i-dobar-san.html Da li se teško budite? Imate li problema sa ustajanjem ujutro? Što su jutra hladnija, to nam postaje sve teže da se izvučemo ispod toplog pokrivača. ]]>

Stručnjaci za san sa Univerziteta Južne Australije, doktor Sioban Benks i doktorica Kristal Grant, bave se proučavanjem sna i njegove koristi za opšte zdravlje čovjeka.

Oni otkrivaju savjete kako da se lakše probudite i da lakše napustite udobnost toplog dušeka i jorgana. Osnovni preduslov za to je dobar san.

1. Dnevno svjetlo

Jutarnja svjetlost pomaže čovjeku da "podesi" svoj dnevni biološki ritam. Da biste održali pravilan i redovan ritam u odnosu sna i buđenja, čim se probudite, pustite dnevno svjetlo u prostoriju u kojoj ste spavali.

2. Spavajte u mraku

Suprotno prethodnom, ne ostavljajte svjetlo upaljeno noću kada hoćete da zaspite. Jako svjetlo otežava san, pošto suzbija melatonin - hromon koji je veoma važan za dobar san.

3. Bez hrane

Obilan obrok prije spavanja nikako nije dobar za san, jer kada čovjek legne sa punim stomakom dolazi od pritiska na mišiće jednjaka, što sprječava protok stomačne kiseline i sadržaja stomaka (pojedene hrane). Jedite posljednji dnevni obrok najkasnije dva sata prije odlaska na spavanje.

4. Bez pića

Alkohol može da dovede do pospanosti, ali njegova konzumacija pred spavanje može da bude uzrok lošeg sna. Metabolizam alkohola dovodi do čestog buđenja, znojenja, ružnih snova i glavobolja. Posljednje alkoholno piće dana trebalo bi popiti najkasnije četiri sata prije odlaska u krevet.

5. Stres

Ukoliko ste imali stresan dan, oslobodite se stresa prije odlaska na počinak. U tome će vam najprije pomoći topla kupka, dobra knjiga i šolja toplog čaja ili mlijeka.

6. Izbjegavajte uzbuđenje

Vježbanje, igranje kompjuterskih igara i gledanje televizije do pred sam odlazak na spavanje povećava stepen psihološkog uzbuđenja i time razbuđuje čovjeka.

7. Odredite rutinu

Dnevni biološki ritam najbolje funkcioniše kada ima svoju utabanu rutinu, zato pokušajte da ustanovite sebi što tačniji ritam, odnosno vrijeme odlaska na spavanje i buđenja.

8. Prilagodite okruženje

Za dobar san najbolje mjesto je tiha zamračena prostorija, koja je prethodno provjetrena i malo rashlađena.

]]>
Mon, 8 Jan 2018 19:50:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/189946/za-lakse-budjenje-i-dobar-san.html
Liječi srce i kožu, poboljšava varenje... http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/189766/lijeci-srce-i-kozu-poboljsava-varenje.html Ukoliko tragate za efikasnim prirodnim lijekom za varenje, srčane probleme, kosu, kožu ili mršavljenje, obavezno dodajte vašoj ishrani laneno ulje. ]]>

Lan se nekada koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lijek za skoro cio organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Sejmenke lana sadrže minerale kao što su kalcijum, selen, gvožđe, natrijum, magnezijum i kalijum. Takođe su bogate vitaminima B, C i E.

Ulje od sjemenki lana možete da koristite kao dodatak ishrani, recimo uz salate, ili uzimate po jednu kašičicu svako jutro.

Važno je da koristite samo termički neobrađeno ulje, jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, pa je preporučljivo da se potroši u roku od šest nedjelja nakon otvaranja.

Laneno ulje stabilizuje šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, djeluje preventivno na pojavu moždanog udara, stabilizuje ćelije raka dojke, jajnika i prostate. Takođe utiče preventivno na nastanak ateroskleroze i zaustavlja bolove u zglobovima i artritis.

Ukoliko imate upalu bešike ili probleme s nastankom žučnog kamena, laneno ulje može da vam pomogne. Lan djeluje na kompletan digestivni trakt i metabolizam, i pojačava imunitet.

Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebalo bi redovno da konzumiraju lan, a kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Ipak, važno je napomenuti da osobe s oštećenom sluzokožom crijeva ili peristaltikom moraju da pripaze s upotrebom lanenog ulja, koje u ovim slučajevima može da ima laksativno dejstvo.

 

]]>
Sat, 6 Jan 2018 11:50:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/189766/lijeci-srce-i-kozu-poboljsava-varenje.html
Otvorena istraga protiv kompanije Laktalis http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188891/otvorena-istraga-protiv-kompanije-laktalis.html Francuske vlasti su pokrenule istragu protiv kompanije Laktalis (Lactalis) jer je njeno mlijeko u prahu za bebe zagađeno salmonelom, javila je agencija AP. ]]>

Pariski tužilac je otvorio preliminarnu istragu zbog ugrožavanja tuđih života, nemjara i prevare, rekao je neimenovani sudski zvaničnik.

Kompanija Laktalis se izvinila kupcima i saopštila da se odluka o povlačenju "iz predostrožnosti" odnosi na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

U saopštenju Laktalisa se navodi da su istražitelji utvrdili da je problem nastao poslije renoviranja te fabrike početkom ove godine.

Francuske vlasti su saopštile da je 31 dijete u Francuskoj zaraženo salmonelom iz mlijeka iz fabrike u Kraonu. Nijedno dijete nije preminulo od posljedica trovanja, ali je 16 djece bilo hospitalizovano.

Francuska kompanija je 21. decembra u 30 zemalja širom svijeta povukla iz prodaje 7.000 tona zagađenih proizvoda.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, između ostalih, Velika Britanija, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije Laktalis.

]]>
Tue, 26 Dec 2017 19:06:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188891/otvorena-istraga-protiv-kompanije-laktalis.html
Supervoće koje treba jesti svakoga dana http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188719/supervoce-koje-treba-jesti-svakoga-dana.html Plodovi nara kriju pravo bogatstvo vlakana, vitamina, minerala... ]]>

Nar je voće koje, uz bobičasto voće i mango, nutricionisti smatraju za supervoće. Osim visokih količina vitamina C, nar sadrži i nekoliko vitamina B grupe, kao i nekoliko antioksidanasa. Zbog svega toga, onome ko ga redovno konzumira garantuje jak imunitet.

U 100 grama nara ima i oko 4 grama vlakana, pa će oni koji pojedu nekoliko bobica dnevno u organizam uneti 12 odsto preporučene dnevne količine vlakna.

Ovo supervoće sadrži i minerale kalcijum, kalijum, bakar i mangan, kao i vitamin K, pantotensku kisjelinu i folate.

Nutricionisti radije savjetuju da se konzumira svež, mada se može unositi i u obliku svježe cijeđenog soka.

]]>
Mon, 25 Dec 2017 09:04:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188719/supervoce-koje-treba-jesti-svakoga-dana.html
Koliko meda dnevno je dovoljno? http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188116/koliko-meda-dnevno-je-dovoljno.html Da kašika meda dnevno, sa vodom, čajem ili jabukovim sirćetom, jača prirodnu otpornost organizma, odavno je poznato. ]]>

Nije, međutim, svima poznato da je baš ta jedna kašika prava mjera. Upravo je to količina pčelinjeg proizvoda koja podiže nivo antioksidanasa, važnih u borbi protiv brojnih bolesti.

Med sadrži različite količine polifenola, antioksidanasa za koje se smatra da štite od srčanih, ali i drugih oboljenja, pokazuju istraživanja.

Istovremeno, ta količina dovoljna je da zadovolji potrebu za slatkim, što je vrlo važno za sve one koji jedu mnogo poslastica. To je, takođe, količina koja neće uticati na liniju.

Izračunato je da ljubitelji slatkiša godišnje, u prosjeku, pojedu oko 75 kilograma poslastica. Za njihovo zdravlje bi bilo dobro da makar dio toga zamijene medom, poručuju stručnjaci.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 23:07:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/188116/koliko-meda-dnevno-je-dovoljno.html
Šta je zdravije, kurkuma ili đumbir? http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187973/sta-je-zdravije-kurkuma-ili-djumbir.html Zdravstvene blagodeti đumbira i kurkume opšte su poznate, ali mnogi savjetuju da ih ne treba uzimati odjednom. ]]>

Šta je zdravije za vaše tijelo od ova dva fantastična začina?

Zavisi od potreba vašeg tijela.

Đumbir sadrži: Magnezijum, Vitamin C, Vitamin B6, Kalcijum, Cink, Fosfor, Gvožđe, Bakar

Kurkuma sadrži: Vitamin B6, Kalijum, Gvožđe, Vitamin C, Kalcijum, Magnezijum

Kurkuma ima više gvožđa od đumbira, što je odlično za ljude koji imaju nizak hemoglobin i probleme sa metabolizmom.

Đumbir pomaže da se vitamini i minerali bolje apsorbuju, što je bitno za slabe kosti i anemiju, uklanja simptome prehlade, staračke pege, jača kožu, smanjuje upalu zglobova, uklanja bolove u mišićima, mučninu...

Kurkuma jača imunitet i pomaže kod prehlada, gorušice, ublažava akne i ostala kožna oboljenja, podstiče zarastanje rana, smanjuje nivo šećera i lošeg holesterola u krvi, pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma, pročišćava jetru, normalizuje mentrualni ciklus...

Oba začina trebalo bi da budu zastupljena u vašoj dijeti, pa stoga upoznajte svoje tijelo i saznajte kada bi trebalo da koristite koji začin.

]]>
Mon, 18 Dec 2017 08:39:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187973/sta-je-zdravije-kurkuma-ili-djumbir.html
Radite za računarom? Pauza svakih sat! http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187552/radite-za-racunarom-pauza-svakih-sat.html Osobe čiji je posao vezan uz višesatni rad za računarom moraju praviti pauze od po pet do petnaest minuta svakih sat vremena, jer u suprotnom gledanje u ekran može rezultirati oštećenjem vida, glavoboljom i bolovima u vratu i leđima. ]]>

Istraživanje koje su sproveli njemački naučnici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposleni dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovno odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati "u komadu".

Najboljim se pokazao odnos od 52 minuta rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Uz to su zaposleni, koji su se pridržavali ovakvog rasporeda, imali izvrstan nivo usresređenosti na posao. Čitavih su sat vremena bili u potpunosti posvećeni radno zadatku, što znači da pritom nijesu provjeravali ni Facebook ni privatni email, prenosi Hina.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat vremena, uzeli su kratak predah tokom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su naučnici podsjetili da mozak prirodno funkcioniše sa naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi 5 do 10 minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći iz zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.

Upozoravaju kako ne treba čekati da organizam bude toliko iscrpljen da vam tijelo samo "poruči" da trebate predah. Ukoliko vam se to dogodi, prekasno je, jer ste već umorni i dekoncentrisani, prenosi Radio Sarajevo.

]]>
Wed, 13 Dec 2017 21:17:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187552/radite-za-racunarom-pauza-svakih-sat.html
Ostaviti cigarete u pet koraka http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187184/ostaviti-cigarete-u-pet-koraka.html O štetnostima cigareta ste već sigurno upoznati, ali vam je isto tako vrlo teško prestati biti zavisan. Neka istraživanja su pokazala da u crnoj Gori puši preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba. Ta brojka zaista nije zanemarljiva i trebala bi biti dovoljna opomena da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje zavisnosti. ]]>

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) predlaže pet koraka koji bi mogli pomoći nikotuinskim zavisnicima da ostave pušenje.

Prvi korak

Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći put kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću gumu ili u usta stavite slamčicu. Držite usta zaposlenima, ali izbjegavajte grickalice, jer se sigurno ne želite udebljati!

Drugi korak

Vodite dnevnik i svaki puta kada osjetite potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znat ćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.

Treći korak

Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, planirajte aktivnosti u skladu s tim. Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok.

Četvrti korak

Konsultujte se s ljekarom prema potrebi oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri - neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći.

Peti korak

Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!

]]>
Sun, 10 Dec 2017 22:37:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/187184/ostaviti-cigarete-u-pet-koraka.html
Pet čajeva koji podstiču mršavljenje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186980/pet-cajeva-koji-podsticu-mrsavljenje.html Iako se stalno priča o zelenom čaju koji je pun antioksidanata, te djeluje dobro na otapanje masnih ćelija, činjenica je zapravo da "nijedna vrsta čaja ili biljnih napitaka neće dovesti do značajnog gubitka tjelesne težine, ali neke supstance mogu pomoći da, uz pravilnu ishranu i vježbu, lakše postignete cilj", naglašava Dženifer Mekdanijel, nutricionistički terapeut i jedna od autora istraživanja o uticajima zelenog, bjelog i crnog čaja na mršavljenje, objavljenom na portalu "European Journal of Nutrition". ]]>

Prema njihovim saznanjima, supstance iz čaja mogu pomoći zdravijoj probavi i ubrzanju metabolizma, a osim zelenog, bijelog pa i crnog čaja, koji imaju najveću količinu dobrih supstanci (antioksidanata i katehina), oni nisu jedini koji će vam pomoći.

Ono što zeleni čaj čini dobrim za mršavljenje upravo su sastojci kojima je, u odnosu na sve druge čajeve, najbogatiji, a riječ je o polifenolima koje stručno nazivamo epigalokatehin-3-galat (EGCG), odnosno - katehini. 

Oni su ti koji daju toliku moć zelenom čaju, jer su direktni "krivci" za povećanje stope oksidacije masti u organizmu, sprečavaju hormone gladi te tako bolje kontrolišu apetit, pospješuju mršavljenje bez promjena prehrambenih navika te sprečavaju nastanak novih masnih naslaga. Uostalom, sam čaj spada u kategoriju zdrave tečnosti, ali naravno, bez dodatka šećera. 

Uz spomenuti zeleni, bijeli i crni čaj, dobre su i ove vrste: 

Oolonog čaj 

Kao i zeleni i crni čaj, oolong čaj takođe sadrži polifenole koji ubrzavaju metabolizam i tako utiču na redukovanje masnih naslaga, međutim, struka još uvijek ne zna tačno je li to zbog samih antioksidanasa ili kofeina, ali su izračunali da će jedna šoljica oolong čaja ubrzati metabolizam za tri odsto. 

Čaj od kamilice 

Da biste brže mršavili i pritom se osjećali dovoljno odmorno i snažno, neizmjerno je važan kvalitet sna. U tome će vam pomoći kamilica koja dokazano opušta i umiruje organizam. 

Čaj od nane 

Ranije je dokazano da mirisanje peperminta i nane može da vodi suzbijanju apetita što dovodi i smanjenju unosa kalorija. Otkriveno je i da su ljudi koji su svaka dva sata udahnuli malo mirisa mentola automatski pojeli oko 2800 kalorija manje nedjeljno. Dakle, prije nego ga popijete, uživajte u njegovom mirisu. 

Čaj od maslačka 

Za razliku od drugih vrsta, čaj od maslačka pomaže da se lakše izbaci višak vode iz organizma i tako djeluje kao pomoć pri mršavljenju. 

Rooibos čaj 

Čaj od južnoafričke biljke dobar je zbog povećane količine aspalatina koji pomaže uravnoteženju šećera u krvi i jačanju otpornost na insulin, a što vodi boljem iskorišćavanju ugljenih hidrata - odnosno tome da lakše pretvaraju u energiju, a ne u masti.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 23:46:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186980/pet-cajeva-koji-podsticu-mrsavljenje.html
Koliko je zdravo suvo voće? http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186532/koliko-je-zdravo-suvo-voce.html Izbor suvog voća, koje se više konzumira zimi, zaista je raznovrstan. Ali, koliko je ono zaista zdravo? ]]>

Suvo voće bogat je izvor antioksidanasa, folne kiseline i vitamina iz grupe B.

Istraživanje sprovedeno na 13.000 ljudi pokazalo je da su ispitanici, koji su konzumirali sušeno voće, imali bolji unos hranljivih sastojaka od onih koji ga ne jedu.

Međutim, uvijek bi trebalo imati na umu da je ova vrsta namirnice bogata i prirodnim šećerima, što je korisno za sportiste kojima je potreban brz unos energije, ali bi na oprezu trebalo da budu svi koji generalno paze na unos šećera, ugljenih hidrata i kalorija.

To ne znači da bi u potpunosti trebalo da izbjegavate suvo voće, već da bi trebalo da ga konzumirate u ograničenim količinama. Na primjer, šoljica svežeg grožđa sadrži 23 grama šećera, a ista količina suvog 116 grama, što je pet puta veći iznos.

Nutricionista Lori Zanini objasnila je za Si-En-En da se ljudima koji nijesu dijabetičari i ne paze na unos šećera, ugljenih hidrata i kalorija, preporučuje pola šoljice ovog voća dnevno, a svima koji paze dvije kašičice koje sadrže oko 15 grama ugljenih hidrata.

Sušeno voće je često odlična opcija za doručak uz jogurt ili zobenu kašu, a može da bude i kvalitetna užina.

]]>
Mon, 4 Dec 2017 09:09:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186532/koliko-je-zdravo-suvo-voce.html
Velika pomoć kod brojnih tegoba http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186028/velika-pomoc-kod-brojnih-tegoba.html Kupus nije posebno hranljivo povrće: ima jedva 40 kalorija na 100 grama, ne više od boranije i mnogo manje od krompira, ali zato sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma. Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. ]]>

Svi ti elementi čine kupus hranom sa mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pritom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih.

Ne može se poreći da je teško probavljiv i da stvara nadutost, ali je glavni "krivac" za to upravo kuvanje u vodi, pošto ga voda oslobađa elemenata koji su dobri za probavu. Ako ne možete uvijek da ga pripremite u sirovom stanju, možete da ga kuvate na pari.

I za kisjeli kupus važi da je težak za probavu, a razlog je to što se obično kuva sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kisjeljenja zamjenjuje vrenje koje bi bilo obavljeno tokom probave. Štaviše, takvo spremanje kupusa ima prednost, jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Kupus je koristan i zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba:

Bolesti crijeva

Jedna ili dvije čaše svježe napravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu da pomognu u slučaju proliva, kolitisa i upale crijeva.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk

Posljedice opijanja mogu da se suzbiju uzimanjem dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa.

Sirup se pravi tako da se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili nešto viša), pa se kuva na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan, najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi dok se ne ozdravi.

Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance.

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi ga trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, a bilo bi dobro da popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.

Rane

Još u drevna vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Primjena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se iseku korjenovi, a listovi se istanje oklagijom ili običnom flašom. Zatim se isjeku na potrebnu veličinu i lagano ugreju prije nego što se stave na ranu.

Apsces

Svi gnojni upalni procesi (furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlijezda) mogu se liječiti kupusovim listom, koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti ih da djeluju nekoliko sati ili cijele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

Bronhitis

Na grudi i leđa, prema tome gdje je bol najjači, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

Čirevi

Listovi kupusa najdjelotvorniji su u liječenju čireva. Postupak je isti kao kod rana. Listovi se mijenjaju sve do izlečenja oboljelog mjesta.

Rane

Obložite ranu listovima kupusa tako da prelaze njene ivice i mijenjajte ih, u početku, na svaka dva sata, a zatim na svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 kafena kašika morske soli razmuti se u čaši prokuvane i ohlađene vode) svaki put kad se mijenjaju listovi.

Dermatoze

Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblogama od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.

Modrice

Da bi se ublažile čak i veće modrice, potrebno je staviti obloge od listova kupusa, koji se mijenjaju čim se osuše, odnosno izgube svježinu.

]]>
Wed, 29 Nov 2017 09:34:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/186028/velika-pomoc-kod-brojnih-tegoba.html
U novembru 17 oboljelih od šuge http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/185673/u-novembru-17-oboljelih-od-suge.html Iako smo mislili da su neke bolesti iskorijenjene, one se ipak i dalje pojavljuju, ali srećom, ne u većem obimu. Jedna od njih je šuga, od koje je u novembru u Podgorici oboljelo 17 osoba, od čega jedan slučaj u osnovnoj školi Vlado Milić. Iz te obrazovne ustanove napominju da nema razloga za brigu, a u Institutu za Javno zdravlje da je broj zaraženih u granicama normale. ]]>

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da nije evidentirano povećano obolijevanje od šuge među predškolskom i školskom populacijom, ali ni u ostatku društva. Jedan slučaj oboljelog učenika u Osnovnoj školi Vladi Milić ne bi trebalo da zabrine roditelje.

"To je zarazna bolest, medicinski je problem i medicinski je rješiv. Stoga mjesta velikoj zabrinutnosti nema", poručuje direktorica OŠ Vlado Milić, Biljana Ćulafić.

Škola je dobila uputstva za reagovanje u ovoj situaciji od Instituta za javno zdravlje. Urađena je i dodatna dezinfekcija učionica i toaleta.

"To nužno ne znači da dijete u kontaktu sa drugim djetetom ili koristeći zajednički pribor neće biti zaraženo. Dijete treba izolovati, sljedeći korak je da dijete ne stigmatizujemo", kaže Ćulafić.

Pojava skabijesa ne vezuje se uvijek za socijalni status i higijenske uslove, već svi mogu nekada biti zaraženi šugom.

"Dobija se direktnim kontaktom sa osobom koja je zaražena ili indikretno preko stvari u okolini, posteljine, peškira, predmeta", pojašnjava pedijatrica Envera Lekić.

Simptomi se mogu javiti od 4 do 6 nedjelja nakon kontakta sa oboljelim. Ipak, zaposleni, roditelji i djeca trebalo bi da preduzmu odgovarajuće mjere kako se bolest ne bi širila.

"Svi koji su bili u direktnom kontaktu, posebno porodica, da i oni imaju tretman protiv skabijesa. Kod ljekara pođu, dobije se recept za kremu i način na koji se aplicira krema protiv skabijesa", objašnjava Lekić

A simptomi ove zrazne bolesti su pojačan svrab, a nakon nakon nekog perioda pojavaljuje se crvenilo i promjene na koži. Od početka godine u Crnoj Gori prijavljeno je 490 slučajeva obilijevanja od šuge, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

]]>
Sat, 25 Nov 2017 20:10:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/185673/u-novembru-17-oboljelih-od-suge.html
Benigne povrede mogu postati smrtonosne http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184894/benigne-povrede-mogu-postati-smrtonosne.html Uoči 18. Evropskog dana posvećenog racionalnoj upotrebi antibiotika koji se danas obilježava, Evropska unija pojačava napore da podigne svijest o tom problemu i postavi ga kao prioritet u zemljama članicama. ]]>


Antimikrobna rezistencija svake godine odnese 25.000 života u EU, a širom svijeta 700.000. Procjenjuje se da će do 2050. godine biti češći uzrok smrti nego kancer, osim ako se ne preduzmu neke drastične mjere.

Najznačajniji dio napora EU da riješi taj problem je zaustavljanje neodgovorne upotrebe antibiotika.

Njihovo prekomjerno korišćenje ubrzava razvijanje otpornih vrsta bakterija i smanjuje efikasnost ljekova, što prema mišljenju stručnjaka ugrožava osnove medicinskog sistema.

Evropska potrošačka organizacija (BEUC) procjenjuje da problem otpornosti na antibiotike raste takvom brzinom da bi čak i uobičajene infekcije mogle da postanu smrtonosne u narednih 20 godina, prenosi portal EurActiv.

BEUC je saopštio da će terapije kao što su transplatacija matičnih ćelija ili koštane srži, hemoterapija i druge terapije koje slabe imuni sistem, na primjer za reumatoidni artritis ili multiplu sklerozu, biti nemoguće bez antibiotika.

Upotreba antimikrobnih ljekova, uključujući antibiotike, na životinjskim farmama jedan je od glavnih uzroka povećanja otpornosti.

Životinjama se često daju antibiotici iz preventivnih razloga, a ne zato što su bolesne. 

Generalna direktorka Evropske potrošačke organizacije Monik Gojens izjavila je da važeći propisi dozvoljavaju da zdrave kokoške, svinje ili krave mogu da dobiju antibiotike na isključivo preventivnoj osnovi.

Davanje antibiotika životinjama doprinosi razvoju otpornih vrsta bakterija koje mogu preko lanca ishrane da se prenesu na čovjeka, na primjer preko đubriva ili konzumiranjem zaraženog mesa.

Gojens je rekla da nerješavanje tog uzroka rasta otpornosti na antibiotike može da vrati društvo u vrijeme prije razvoja moderne medicine.

"Ako se nastave ove štetne prakse, otpornost na antibiotike će uskoro doći do tačke bez povratka i benigne povrede opet mogu postati smrtonosne", upozorila je Gojens.

Uprkos većoj svesti kolika je to opasnost po zdravlje, procjenjuje se da će između 2020. i 2030. davanje tih ljekova stoci porasti za 67 odsto.

]]>
Sat, 18 Nov 2017 11:00:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184894/benigne-povrede-mogu-postati-smrtonosne.html
Hipertenzija već od 130/80 http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184403/hipertenzija-vec-od-13080.html Američki kardiolozi su objavili izmjenu definicije hipertenzije te smatraju da ona počinje kada krvni pritisak dostigne 130/80, dok je ranije to bilo 140/90. ]]>

"Previsok krvni pritisak je definisan kao sistolni pritisak od 130 milimetara živinog stuba (mm Hg) i dijastolnog pritiska od 80 mm Hg", piše u novim smjernicama u časopisu "Nipertenzija" Američkog koledža za kardiologiju.

To uputstvo je ove nedjelje predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog karidološkog udruženja u Anahajmu, u Kaliforniji.

To je prva revizija uputstva o hipertenziji još od 2003. godine.

Ta nova definicija znači da 46% odraslih Amerike ima previsok krvni pritisak, dok ih je po prethodnoj bilo 32%.

Hipertenzija je, nakon pušenja, drugi vodeći uzrok bolesti srca i moždanog udara.

Ali pritisak 130/80 ne mora da znači da ti ljudi treba da uzimaju ljekove, rekao je dr Pol Velton, profesor epidemiologije na Fakultetu za higijenu i zaštitu zdravlja "Džons Hopkins" u Baltimoru.

"To je kao žuto svjetlo na semaforu koja kaže da svoj krvni pritisak morate da smanjite uz promjene načina života, prije svega bez ljekova", rekao je on.

To su smanjenje težine, više fizičke aktivnosti, zdravija ishrana i izbjegavanje soli, alkohola i stresa.

Nove smjernice su eliminisale kategoriju "pred-hipertenzija", koja se odnosila na sistolni pritisak od 120 do 139 i dijastolni između 80 i 89.

 

]]>
Tue, 14 Nov 2017 09:00:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184403/hipertenzija-vec-od-13080.html
Savjetovaće građane o dijabetesu http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184375/savjetovace-gradjane-o-dijabetesu.html Domovi zdravlja u Podgorici i Kotoru obilježiće brojnim aktivnostima Svjetski dan dijabetesa - 14. novembar. ]]>

U tržnom centru Gintaš sjutra će, od 11 do 17 sati, biti otvoren punkt, gdje će za građane biti organizovano mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, izračunavanje body mass indexa i procjena rizika za tip 2 dijabetesa.

“Timovi ljekara i medicinskih sestara, zainteresovanim građanima davaće informacije i savjete o dijabetesu i dijeliti edukativni material”, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

U Savjetovalištu za dijabetes, u sklopu Doma zdravlja Nova Varoš, tokom cijelog dana, ljekarski timovi mjeriće građanima nivo šećera u krvi i krvni pritisak i davati savjete o šećernoj bolesti.

Dom zdravlja Kotor otvoriće punkt u šoping centru Kamelija, sjutra u 17 sati, gdje će ljekarski timovi zainteresovanim građanima mjeriti nivo šećera u krvi i krvnog pritisk i davati informacije o liječenju i prevenciji dijabetesa, zdravim stilovima života i dijeliti edukativni materijal.

“Svjetski dan borbe protiv dijabetesa organizuje se kako bi se skrenula pažnja javnosti na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posljedica”, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

 

]]>
Mon, 13 Nov 2017 20:43:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/184375/savjetovace-gradjane-o-dijabetesu.html
Čokoladu je najbolje jesti za doručak http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183985/cokoladu-je-najbolje-jesti-za-dorucak.html Prema istraživanjima koje je sproveo Univezitet u Sirakuzi, crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga, bolje pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrisati. ]]>

S obzirom da nam je svima važno da naš mozak što bolje radi tokom dana, naučnici su zaključili da je čokoladu najbolje jesti za doručak.

Osim toga, nauka je navela još nekoliko situacija u kojima je crna čokolada više nego dobrodošla; recimo, prije polaganja nekog ispita, ali i prije spavanja.

Upravo tako, ista čokolada koja će vam ujutro omogućiti da vaš mozak bolje radi, biće i vaš najbolji saveznik pred spavanje.

Naravno, čokolada je naš najbolji prijatelj i kada smo loše raspoloženi; podstiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine srećnijima.

Osim toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara i, vjerovali ili ne, pomaže prilikom skidanja kilograma jer ubrzava metabolizam.

Poznato je da crna čokolada u normalnim količinama dobra za zdravlje, ali je osjećaj krivice dok se sladimo ipak prisutan kod većine.

Moguće zato što je pritom veoma teško (za neke i nemoguće) da se zadrže i „prikoče“ na prihvatljivih nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.

I za kraj podsjećanje da prilikom kupovine čokolade birate one s manje šećera i većim procentom kakaa.

]]>
Fri, 10 Nov 2017 10:12:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183985/cokoladu-je-najbolje-jesti-za-dorucak.html
SZO: Podstiču razvoj super-bakterija http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183893/szo-podsticu-razvoj-super-bakterija.html Uzgajivači moraju prestati da daju antibiotike zdravim životinjama, jer podstiču razvoj super-bakterija, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). ]]>

Životinjama se daju velike količine antibiotika, kako bi se sprečile infekcije, a u SAD i Aziji im se daju i hormoni rasta, što je praksa koja je u Evropskoj uniji zabranjena od 2006.

Pretjerana i pogrešna upotreba ljekova dovodi do sve veće otpornosti ljudi na antibiotike, upozorava SZO. Neke vrste bakterija koje izazivaju ozbiljne infekcije već su razvile otpornost na sve poznate ljekove.

Dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO kaže da je nedostatak efikasnih antibiotika podjednaka prijetnja po čovječanstvo, kao i iznenadna i smrtonosna epidemija.

"Jaka i kontinuirana aktivnost u svim sektorima ključna je za borbu protiv otpornosti bakterija na antibiotike", smatra on.

SZO preporučuje potpunu zabranu preventivnog davanja antibiotika koji su od važnosti za medicinu životinjama koje služe za ishranu ljudi.

Tek kad životinja ima neku bolest, treba da joj se daju ljekovi i to tip antibiotika "koji je najmanje važan" za zdravlje ljudi, kažu iz SZO.

U izvještaju kontrolisane studije objavljenom u utorak u časopisu "The Lancet Planetary Health" stoji da je ograničavanje upotrebe antibiotika u uzgoju životinja smanjilo razvoj bakterija otpornih na antibiotike za 39 odsto, a takvi rezultati naveli su SZO da reaguje.

Nove preporuke te organizacije vjerovatno neće naići na dobar prijem kod uzgajivača, jer će im smanjiti profit. Ipak, te preporuke nisu obavezujuće i samo vlade država mogu da nametnu takva pravila poljoprivrednicima.

Prema podacima SZO, na stočarstvo odlazi 80 odsto potrošnje svih antibiotika u nekim zemljama.

]]>
Thu, 9 Nov 2017 16:27:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183893/szo-podsticu-razvoj-super-bakterija.html
U bliskoj budućnosti i transrodne majke http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183512/u-bliskoj-buducnosti-i-transrodne-majke.html Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost, dr Ričard Polson, kazao je da svijet treba da se pripremi na prve bebe koje će roditi transrodne majke. I to u vrlo bliskoj budućnosti. ]]>

Kako je objasnio za britanski Telegraf, žene koje su se rodile kao muškarci uskoro će moći da budu podvrgnute transplantaciji materice i da zatrudne.

Dr Polson je objasnio da će transrodne žene nakon transplantacije materice i začeća bebe moći da rode jedino carskim rezom, zbog specifičnog oblika materice.

Od 2014. godine zabilježeno je najmanje pet slučajeva transplantacije materica kod žena u Švedskoj. Takođe, programi transplantacije materice postoje i u Velikoj Britaniji, tako da se ne radi o velikoj novosti, prenosi Avaz.

Stručnjaci za Telegraf ocjenjuju da, ako transplantacija materica postane legalna i dostupna svim ženama, uskoro će morati da postane dostupna i transrodnim ženama. Naglašavaju i da se radi o vrlo komplikovanoj i dugotrajnoj proceduri koju je do sada uspješno prošlo svega nekoliko žena.

U svijetu su dosad zabilježena dva slučaja transrodnih muškaraca (muškaraca koji su se rodili kao žene) koji su rodili. Jedan slučaj je zabilježen u Velikoj Britaniji, a drugi u Sjedinjenim Američkim Državama.

]]>
Sun, 5 Nov 2017 21:49:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183512/u-bliskoj-buducnosti-i-transrodne-majke.html
Borba protiv ebole "lakša" za 6 miliona $ http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183404/borba-protiv-ebole-laksa-za-6-miliona-.html Zvaničnici Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kažu da je nestalo skoro šest miliona dolara (oko 5,15 miliona eura) pomoći u borbi protiv izbijanja epidemije ebole u zapadnoj Africi, te da se sumnja na prevaru. ]]>  

U jednom slučaju unutrašnja istraga otkrila je “vjerovatni dosluh“ između zaposlenih u bankama i bivšeg osoblja Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC). U saopštenju se navodi da je u tom slučaju nestalo dva miliona dolara (oko 1,7 miliona eura).

IFRC navodi da sarađuju sa Komisijom za borbu protiv korupcije u Sijera Leoneu kako bi “istražili i legalno procesuirali sve osobe koje su umiješane“.

Druge istrage pokazale su sumnju na prevaru u dvije najteže pogođene zemlje tokom epidemije ebole od 2014. do 2016. godine.

U Gvineji najmanje milion dolara (oko 860.000 eura) nestalo je zbog lažnog postupka naplate od strane pružaoca usluga carinjenja. Još dvije istrage su u toku.

Više od 11.000 ljudi je umrlo tokom najgore epidemije ebole u svijetu.

]]>
Sat, 4 Nov 2017 23:50:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/183404/borba-protiv-ebole-laksa-za-6-miliona-.html