Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

28. 11. 2019. 23:32 >> 23:29

OTKIRIVENA SLIKA

Portret kraljice Elizabete kojim je mamila udvarače

Britanska aukcijska kuća Bonams saopštila je da je u američkoj državi Kalifornija ove godine otkrivena davno izgubljena slika mlade kraljice Elizabete Prve, nastala 1562. godine.

Slika, za koju se vjeruje da je korišćena za zavođenje potencijalnih udvaraca u prvim godinama kraljičine vladavine, biće prodata na aukciji u Londonu, 4. decembra, a procjenjuje se da će joj cijena dostići 150.000 do 250.000 funti.

Misteriozni portret nepoznate žene koja zrači snagom, samouvjerenošću i spremnošću za brak, identifikovan kao jedan od rijetkih prikaza mlade kraljice Elizabete Prve, otkrili su vlasnici iz Kalifornije kada su riješili da očiste sliku. Ispostavilo se da je slika koju posjeduju u stvari drugi sloj, nanijet vjerovatno u 19. vijeku, a ispod njega je bio original, koji su odnijeli u Bonams, gdje je utvrđeno da je u pitanju portret Elizabete Prve.

Endru Mekenzi, direktor odjeljenja Bonamsa za stare majstore, nazvao je ovo otkriće "važnim i uzbudljivim".

"Slika datira iz 1562, četvrte godine vladavine Elizabete Prve, i jedan je od najranijih prikaza vladarke. Cilj je da se prikaže sveža i sofisticirana slika Elizabete kao mlade vladarke, koja zrači osećajem autoriteta i samopouzdanja", kaže Mekenzi.

Slika potiče iz perioda kada je udaja Elizabete Prve bila prioritet engleskog dvora, a udvaranje kraljici bilo ohrabrivano. Kandidati za njenog supruga u to vreme su bili španski kralj Filip Drugi, nadvojvode Austrije Ferdinand i Karl i švedski kralj Erik XIV.

Slikarstvo je imalo važnu ulogu u tom procesu, a Elizabeta je čak poslala svog dvorskog slikara, flamanskog umjetnika Stivena van der Melena, da naslika Erika. Posredni dokazi upućuju na to da novootkrivena slika dolazi upravo iz Van der Melenovog ateljea, a moguće je da je njena svrha bila da zaintrigira udvarače.

"Ne možemo sa sigurnošću da znamo koja je bila namjena slike. Nemamo ideju ni o tome gde je ona bila od kada je naslikana u 16. vijeku, sve dok se nije pojavila u Americi ove godine", rekao je Mekenzi.

On dodaje da je Elizabetina poza upadljivo slična onoj na njenom portretu u kolekciji vojvode Boforta na imanju Badminston haus.

"Slika Elizabete Prve kao snažne, svemoćne kraljice-djevice, utisnuta je duboko u nacionalnu psihu, ali njene rane godine bile su prožete nestabilnošću i prijetnjama kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Od stupanja na tron, ona i njen dvor bili su zapravo svjesni važnosti i mogućnosti koje pruža prezentacija, a ovaj portret je jedan od prvih poznatih koji projektuje novu, unaprijeđenu sliku kraljice", istakao je Mekenzi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније