Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Večernje novosti, objavila B.B. ]

14. 09. 2018. 23:40   >>  23:23 2

AKTIVNOSTI U VODI KORISNE

Plivači žive kvalitetnije i duže

Plivanje ima mnoge pozitivne uticaje na zdravlje, a naučna istraživanja su pokazala i da je stopa prijevremene smrtnosti među plivačima za 50 procenata manja nego među ljudima koji trče kao vid rekreacije.

Redovno plivanje osnažuje mišiće cijelog tijela, ne opterećuje zglobove, podiže vitalnost i jača srce i pluća. 

Manje je poznato da su istraživanja pokazala da žene koje plivaju pet puta nedjeljno, za 20 odsto smanjuju rizik od raka dojke.

Plivanje umanjuje i mogućnost da se oboli od osteoporoze, a muškarci koji redovno plivaju žive duže od onih koji se rekreativno bave trčanjem.

Konkretno, stopa prijevremene smrtnosti među plivačima je 53 odsto niža nego kod onih koji uopšte ne vježbaju, a 50 odsto niža u odnosu na one koji trče.

Rekreativno plivanje preporučuje se naročito starijim osobama, a posebno onima koji imaju hronične srčane tegobe. Srčani mišići plivanjem postaju snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se disanje i tijelo dobija više kiseonika. Plivanje može da djeluje i na psihološkoj bazi, jer voda opušta i vraća dobro raspoloženje.

Tokom plivanja angažovana je kompletna muskulatura. Podjednako su aktivni mišići ruku, ramena, leđa, grudnog koša, zadnjice i nogu. S vremenom se stiče zavidna kondicija i izdržljivost, što značajno usporava proces starenja.

Idealno bi bilo da se plivanje upražnjava tokom cijele godine, jer je to aktivnost koja troši kalorije bez velikog opterećenja. Osim toga, na najbolji način utiče na održavanje i pravilan razvoj svih mišića i opušta poslije stresnih situacija.

Da bi plivanje imalo dobar učinak, preporučuje se da se trenira svakodnevno ili barem tri puta nedjeljno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније