Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 10:30 >> 10:13

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Neki jogurti imaju više šećera od Coca-Cole!

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu, naučnici su objavili da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.

Naučni tim sa Univerziteta Lids utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i imali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Samo su se prirodni ili grčki jogurti mogli svrstati među napitake sa niskim sadržajem šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open, najviše šećera pronađeno je u tzv. jogurtima desertima, prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji, po količini šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski", sa prosječno 13,1 gramom šečera na 100 grama proizvoda.

Dječji jogurti imaju oko 10,8 grama na 100 grama proizvoda, što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi, 100 grama Coca-Cole ima 9 grama šećera.

U grupu jogurta sa niskim procentom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.

"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima", kaže rukovodilac istraživanja Bernadeta Mur i dodaje: "Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga sa voćem."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније