Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2018. 17:31   >>  20:16

U PODGORICI

Počela gradnja stanova za sudije i zaposlene u sudstvu

Početak izgradnje stanova potvrda je da država pokazuje pozitivan odnos prema zaštiti sudije kao pojedinca u sistemu državne vlasti, poboljšanjem uslova njihovog stanovanja, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

U podgoričkom naselju Stari aerodrom danas je položen kamen temeljac za izgradnju stambenih objekata za sudije i zaposlene u sudstvu.

Medenica je kazala da su nakon višegodišnjih pregovora i više od 25 godina od izgradnje posljednje zgrade za potrebe stanovanja sudija, uspjeli da obezbijede dom sudijama i zaposlenima u sudstvu, koji nijesu imali riješeno stambeno pitanje.

Medenica se zahvalila svim partnerima koji su doprinijeli da se projekat poboljšanja stambenih uslova sprovede u djelo.

„Kamen temeljac predstavlja potvrdu države koja pokazuje pozitivan odnos prema zaštiti sudije kao pojedinca u sistemu državne vlasti kroz poboljšanje uslova stanovanja“, kazala je ona.

Time se, kako je ocijenila, eliminiše mogućnost bilo kakvog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, učvršćuje sudijska nezavisnost kao preduslov vladavine prava i jača finansijska sigurnost sudija u Crnoj Gori.

Medenica je kazala da će se izgradnjom stambenih zgrada obezbijediti 130 stambenih jedinica za potrebe sudija i zaposlenih u sudstvu.

„Rang listu za raspodjelu stanova utvrdiće nadležna komisija kojoj je povjeren mandat za utvrđivanje ispunjivanja uslova kandidata, po objektivnim i preciznim kriterijumima“, rekla je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona je kazala da je vrijednost investicione izgradnje stambenih objekata površine 10,36 hiljada metara kvadratnih 7,13 miliona eura.

Medenica je rekla da subvencija države iznosi 800 hiljada eura, što će, prema njenim riječima, uticati na smanjenje cijene stambenih jedinica po metru kvadratnom.

„Shodno realizovanom pozivu, kao najpovoljniji izvođač izabrana je kompanija Čelebić, koja se obavezala da će izgraditi stanove u roku od 18 mjeseci, a cijena po metru kvadratnom iznosiće nešto iznad 600 eura“, saopštila je ona.

Prirodno da rad sudova na adekvatan način bude vrednovan

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da se rješavanjem vitalno egzistencionalnog pitanja sudija afirmiše dignitet profesija kojima pripadaju.

On je rekao da su velika očekivanja od sudova i da oni trebaju da daju zamajac ukupnim reformama društva.

„Sudovi su ti koji nas vode u bezbjednije i pravednije društvo, i prirodno je da njihov rad na adekvatan način bude vrednovan od istog tog društva“, dodao je Pažin.

Gradonačelnik Pogorice, Ivan Vuković, kazao je da je Glavni grad uvijek imao razumijevanja i da je sa posebnim senzibilitetom pristupao rješavanju stambenih potreba građana Podgorice iz gotovo svih sfera društva, imajući u vidu da je to jedna od ključnih životnih potreba svakog pojedinca.

„Jedan od prioriteta ove gradske uprave jeste podizanje kvaliteta života građana, a podrškom u rješavanju stambenih pitanja dajemo najveći doprinos u rješavanju tog problema“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, Glavni grad je bez naknade prenio pravo raspolaganja na građevinskom zemljištu, površine 2,214 hiljada metara kvadratnih, kao i građevinsko zemljište površine 3,453 hiljada metara kvadratnih.

„Ulog Glavnog grada u ovom projektu predstavlja zemljište tržišne vrijednosti 1,2 miliona eura, uz oslobađanje naknade za komunalno opremanje zemljišta u iznosu od 1,142 milion eura“, dodao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније