Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 10:26 >> 10:57

"OZON" APELUJE

Premijer i ministar da posjete naselje kod basena crvenog mulja

Ekološki pokret "Ozon" pozvao je premijera Duška Markovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da posjete naselje u neposrednoj blizini basena crvenog mulja, takozvane "vukovarke" i upoznaju se u kakvim nehumanim uslovima živi porodica Stojanović.

Kako naglašavaju u toj NVO, porodica Stojanović je jedina čiji porodični objekat nije obuhvaćen eksproprijacijom u toku prodaje KAP-a i prenošenja vlasništva na firmu UNIPROM.

"Imajući u vidu, skoru posjetu premijera i ministra u čijem je resoru zaštita životne sredine, firmi UNIPROM KAP, koju je obilježilo isticanje postignutih uspjeha i ulaganja, nikako ne možemo, a da ih, kao i cijelu crnogorsku javnost, ne podsjetimo da postoje otvoreni ozbiljni problemi koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu kakvi su baseni crvenog mulja i deponija industrijskog otpada koja se nalazi u krugu fabrike. Na njihovojh sanaciji i remedijaciji nije urađeno apsolutno ništa" ističu u "Ozonu".

Kako su dodali, smatraju da je primjer porodice Stojanović, koja je ostavljena da živi u opasnom, za život nebezbjednom okruženju, uz svakodnevno povećanje rizika od oboljenja uzrokovanim posljedicama višedecenijskog zagađivanja životne sredine od strane KAP-a, nešto što ne bi smjelo biti izostavljeno iz pažnje Vlade Crne Gore, ekološke države.

"Očigledno socijalno nepravedan pristup prilikom eksproprijacije imovine na prostoru "vukovarki", što bi trebalo da bude interesantno za državno tužilaštvo, zaštitnika ljudskih prava i ostale nadležne institucije, razlog je da se Marković i Radulović lično angažuju i utiču da se porodici Stojanović obezbjede uslovi za život u uslovima dostojnim čovjeka i vremena u kom živimo" navodi se u saopštenju koje je potpisao direkor "Ozona" Aleksandar Perović.

Ekološki pokret "Ozon" će uputiti otvorena pisma i predsjedniku Crne Gore i gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, kako bi i njih upoznali sa činjenicama i opasnostima kojima je izloženo zdravlje članova porodice Stojanović i pozvati ih da se uključe u pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније