Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 04. 2019. 15:02 >> 15:02

RAKOČEVIĆ ODGOVORIO

Sindikat prekršio dogovor

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" Bogić Rakočević saopštio je da su predstavnici Sindikata te ustanove, najavom štrajka, prekršili dogovor postignut 16. aprila.

Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ”Đurđe Crnojević” pripremaju štrajk sa potpunim prekidom rada, jer su iscrpili sva sredstva borbe za uspostavljanje normalne, zakonom propisane organizacije rada u Biblioteci, saopštio je Sindikat te ustanove.

Rakočević u reagovanju navodi da je sastanak sa Sindikatom održan 16. aprila. Podsjeća da je i ranije u više navrata o Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta razgovarao s predstavnicima Sindikata, a tim povodom su više puta boravili i u Ministarstvu kulture.

"Nakon razmotrenih zahtjeva Izvršnog odbora Sindikata na sastanku, postignut je dogovor da direktor formira Radni tim koji će razmotriti konkretne prijedloge Sindikata, ocijeniti osnovanost svih prijedloga pojedinačno i na osnovu toga sačiniti inicijativu za izmjenu i dopunu Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture kao i ostalih propisa koji regulišu status zaposlenih u Biblioteci", navodi Rakočević.

Postignut je, kaže i dogovor da se zajednička inicijativa uputi nadležnom Ministarstvu i da se ne preduzimaju nikakve sindikalne aktivnosti dok se ne dobije odgovor od Ministarstva, a koji bi bio osnov za donošenje Pravilnika.

"Odmah nakon održanog sastanka pripremio sam odluku o formiranju Radne grupe, ali sam u međuvremenu dobio obavještenje od predsjednice Sindikata da oni ipak nastavljaju sa svojim aktivnostima. Iz navedenog proističe da je dogovor sa sastanka od 16. aprila godine prekršen od strane Sindikata i da se nastavlja postupak donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", ističe Rakočević

Navodi da bi nedonošenje tog akta imalo za posljedicu sa jedne strane njegovu neusaglašenost sa Zakonom o kulturi, Odlukom o organizaciji JU Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kultur i Statutom iz 2012. godine i izmjenama Statuta iz 2018. godine, a sa druge strane neizvršavanje zadatih razvojnih programa i ciljeva Nacionalne biblioteke.

"Obaveznost i odgovornost za donošenje novog Pravilnika je nesporna, a lično ne ulazim u razloge zašto akt do sada nije donesen već je na snazi Pravilnik iz 2006.", zaključio je Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније